Nieuws - 20 september 2010

Nepvlees

De vleesvervangersindustrie is booming. Wie eet die sponzige meuk eigenlijk?

Het is een fascinerend product. Meestal is het gemaakt van soja, maar vaak ook van lupine, zuivel (Valess) of schimmelculturen (Quorn). Het nieuwste product heet Beeter en is ontwikkeld door het Wageningse bedrijfje Ojah. Ojah, want rijmt op soja en gelijk aan de uitroep die je doet als je het uitgelegd krijgt, zeggen ze. Dat klinkt inderdaad als iets dat Wageningers hadden kunnen bedenken. Op basis van zulke producten opent Jaap Korteweg, tevens de wederhelft van Marianne Thieme, binnenkort een vegetarische slagerij. Hij gaat met plantaardige vezels worstjes in elkaar kneudelen die niet van echt te onderscheiden zijn. Lekker?
Aanvankelijk bromden mijn vleesminnende vrienden en ik: 'hm, eet gewoon vlees.' Als je wil met Brabants accent. Meestel is het niet te vreten, duur en lang niet zo voedzaam als het echte werk. En meestal gemaakt van soja. Het is een omstreden gegeven, maar onderzoek  suggereert dat soja fyto-oestrogenen bevat die een negatief effect hebben op de mannelijke hormoonhuishouding. Elke keer als ik tofu door mijn strot heb weten te worstelen voel ik mij slap en lusteloos en van prosociaal gedrag, een recent onderzocht effect van testosteron, komt dan niets terecht.
Er zijn mensen die het kopen. Niet de vegetariƫrs, die geven niets om de smaak en textuur van vlees. Nee, de vleesminderaars zijn de doelgroep. Blijkbaar is er een aanzienlijke groep mensen die de ideologie van vego's (minder lijdende dieren, minder milieubelasting) wel erkent maar vlees te lekker vindt om te laten staan. Volgens de producenten van vleesvervangers is deze grote groep bereid om een lieve duit te betalen voor deze vegetarische aflaat. Nieuw! Sus uw geweten met nepvlees!
Ik wacht het even af. Voor mij wordt de vleesvervanger pas een realistisch alternatief als het, tja, eigenlijk precies hetzelfde is als vlees.