Nieuws - 10 september 2013

Nederlandse universiteiten stijgen in QS Ranking

tekst:
Hoger Onderwijs Persbureau

De Nederlandse universiteiten blijven het goed doen in de World University Rankings van het Britse onderzoeksbureau QS. Opnieuw staan elf universiteiten in de top 200. Wageningen stijgt van plek 161 naar 150.

Eerder dit jaar, in mei, publiceerde QS al rankings op deelgebieden. Toen stond Wageningen op plek 2 van de universiteiten op het gebied van landbouw en visserij van de wereld, en op plaats 10 van de milieuwetenschappen in de wereld. Nu publiceert QS de algemene ranglijst waarop de algemene en grote universiteiten goed scoren en kleine gespecialiseerde universiteiten als Wageningen veel minder goed uit de bus komen

De hoogst genoteerde Nederlandse universiteit is de Universiteit van Amsterdam, op plek 58. In de top 100 staan verder Leiden (74), Utrecht (81), de Erasmus Universiteit (92), de TU Delft (95) en de Rijksuniversiteit Groningen (97).

Voorheen maakte QS de ranglijst voor het gerenommeerde Britse tijdschrift Times Higher Education, maar hun wegen scheidden in 2010. De THE wilde zijn ranglijst drastisch herzien en minder belang hechten aan subjectieve oordelen. QS ging op eigen houtje verder en verschijnt net iets eerder dan de THE-rankings, die in oktober worden gepubliceerd. De QS-ranglijst is voor veertig procent gebaseerd op de reputatie van instellingen onder 46 duizend wetenschappers in de afgelopen drie jaar. Verder weegt de reputatie onder werkgevers mee, evenals de hoeveelheid studenten per docent, de publicaties van onderzoekers en de hoeveelheid buitenlandse studenten en medewerkers.