Nieuws - 8 maart 2001

Nederlandse landbouwwetenschap prominent dankzij Wageningen UR

Nederlandse landbouwwetenschap prominent dankzij Wageningen UR

Dankzij Wageningen UR neemt Nederland een vooraanstaande positie in in het onderzoek naar landbouw- en voedingswetenschappen. Het aantal publicaties in deze wetenschappen ligt in Nederland een stuk hoger dan gemiddeld in Europa.

Dat blijkt uit een rapport dat Leidse en Maastrichtse onderzoekers onlangs presenteerden aan het ministerie van onderwijs. Het aantal wetenschappelijke publicaties van Nederland op het kerngebied van Wageningen UR ligt meer dan dertig procent hoger dan het Europees gemiddelde. Het rapport roemt de positie van Wageningen UR in de Nederlandse kennisinfrastructuur. "Dit kennisintensieve cluster (Wageningen UR, red.) neemt een prominente plaats in binnen het Nederlandse onderzoeksnetwerk en behoort ook tot de kern van de kennisinfrastructuur binnen de landbouw- en voedingsmiddelensector, een van de belangrijkste economische sectoren van Nederland en een van onze technologische specialisaties. Het grote economische belang van onze brede en hoogwaardige kennisinfrastructuur in deze sector is dan ook evident."

Naast de landbouw- en voedingswetenschappen scoort ook het Nederlandse onderzoek in de biologie, milieuwetenschappen, chemische technologie, civiele techniek en de informatie en communicatietechnologie bovengemiddeld.

Uit het rapport blijkt dat Nederland ondanks bezuinigingen in de jaren negentig nog steeds een vooraanstaande rol speelt in de wetenschappelijke wereld. Nederland staat op nummer tien op de hitlijst van landen die het meeste wetenschappelijke publicaties schrijven. Nederlandse publicaties hebben een relatief grote impact. Van de vijftien meest publicerende landen hebben alleen Amerikaanse en Zwitserse publicaties een hoger gemiddeld aantal citaties.

De grote Wageningse uitstraling is overigens vooral te danken aan de relatief grote investering van overheid en bedrijfsleven in Wageningen UR in vergelijking met andere landen. Per onderzoeker scoort Wageningen niet significant boven het wereldgemiddelde. Onderzoekers van de universiteiten van Leiden en Rotterdam staan ongeveer drie maal vaker in de internationale toptijdschriften Nature en Science dan hun Wageningse collega's. Toppublicaties uit Wageningen worden wel vaak geciteerd, ze komen relatief vaak in de top-1% meest geciteerde artikelen.

Opvallend gegeven uit het overzicht is verder dat Wageningen Universiteit in de jaren negentig een van de sterkste groeiers was onder de Nederlandse universiteiten. Een dalende bijdrage van de overheid werd gecompenseerd door een grotere tweede (NWO) en derde (bedrijfsleven) geldstroom.

Aandeel per land in wetenschappelijke publicaties

1 Verenigde Staten 33,5

2 Verenigd Koninkrijk 8,9

3 Japan 8,0

4 Duitsland 7,4

5 Frankrijk 5,7

6 Canada 4,4

7 Itali? 3,5

8 Rusland 3,4

9 Australi? 2,5

10 Nederland 2,3

11 Spanje 2,3

12 Zweden 1,8

13 India 1,7

14 China 1,7

15 Zwitserland 1,6

Impactscore van wetenschappelijke publicaties

Zwitserland 1,44

Verenigde Staten 1,37

Nederland 1,23

Verenigd Koninkrijk 1,18

Canada 1,16

Zweden 1,15

Duitsland 1,13

Australi? 1,02

Frankrijk 1,00

Itali? 0,95

Japan 0,90

Spanje 0,88

China 0,46

India 0,43

Rusland 0,34

(Impactscore, relatief aantal citaties per artikel in periode 1994-1998. Wereldgemiddelde = 1)