Nieuws - 16 maart 2018

Nederlands eerste verspillingsschap komt in Wageningen

tekst:
Tessa Louwerens

Aanstaande dinsdag wordt het eerste ‘Verspilling is Verrukkelijk‘-supermarktschap geopend bij Jumbo Verberne in de Tarthorst. In dit levende lab gaan WUR-onderzoekers het komende half jaar onderzoek uitvoeren naar de consumentenacceptatie van ‘surplus‘-producten en manieren hoe voedselverspilling kan worden tegengegaan.

Het schap is al ingericht © Toine Timmermans

Het schap is een samenwerking van 18 ondernemers van het platform Verspilling is Verrukkelijk, MVO-Nederland, WUR en de gemeente Wageningen. Toine Timmermans, Programmamanager duurzame voedselketens bij Wageningen Food & Biobased Research, bracht de verschillende partijen bij elkaar bij de Verspillingsfabriek in Veghel. Ondernemer George Verberne van de Jumbo-supermarkt in Tarthorst was direct enthousiast.

In het schap komen allerlei producten te liggen die gemaakt zijn van andere producten die anders zouden worden weggegooid, vergist of verwerkt tot diervoeder. Denk aan soep van kromme groente, bier van oud brood of zeep gemaakt van sinaasappelschillen. Op deze manier hoopt de supermarkt de consument bewuster te maken van voedselverspilling.

Kromkommer
Het komende half jaar gaat het schap dienstdoen als levende proeftuin, vertelt Timmermans. ‘We willen onderzoeken wat het beste werkt, welke type producten en verpakkingen aantrekkelijk zijn, welke type consumenten kiezen voor deze producten, wat de ideale prijsstelling is en hoe je een product zo goed mogeljk presenteert.’ Er wordt begonnen met ongeveer 40 producten van verschillende producenten zoals de Betuwse Krenkelaar, Kromkommer, Instock, Thijstea, BeeBlue, Yespers en Potverdorie. In de loop van de tijd zal het assortiment veranderen, vertelt Timmermans.

Het schap wordt dinsdag 20 maart om 10 uur door Louise Fresco, burgemeester Geert van Rumund en supermarkteigenaar George Verberne in aanwezigheid van diverse sociale ondernemers. Dit initiatief is verbonden aan het Nationale programma 'Samen tegen Voedselverspilling' dat op 20 maart wordt gelanceerd.