Nieuws - 15 maart 2001

NB: www.mkz.nl is nog vrij

NB: www.mkz.nl is nog vrij

Internet | Voor de ondernemenden onder ons: zowel www.mkz.nl als www.bse.nl zijn als internetdomein nog vrij. De twee namen die verwijzen naar de twee meest actuele dierziektes, bovine spongiforme encephalopathie oftewel bse en mond- en klauwzeer oftewel mkz, staan nog tot uw beschikking. Geld verdienen met die domeinen is moeilijk, want het bulkt op internet aan informatie over beide dierziektes. Alleen de discussie ontbreekt.

De eerste instantie waar je met dierziektes naartoe gaat, is de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD), maar op hun site (www.gd-dieren.nl) lijkt het er op alsof bse en mkz niet bestaan. In eerste instantie dan. Het belangrijkste nieuws op de voorpagina is dat de tweede verwekker van gewrichtsamylo?dose is aangetoond; de pagina's over bse staan drie niveaus lager. Klik achtereenvolgens op de kopjes 'runderen', 'ziektes' en 'veewetziektes'. Informatie over mkz vindt de bezoeker via de links 'schapen - geiten' en 'ziektes'. En dan nog vind je alleen basale informatie.

Dan zijn de sites die ID-Lelystad maakte over bse (www.id.wageningen-ur.nl/bse) en mkz (www.id.wageningen-ur.nl/mkz) informatiever. Goede inleidingen, een helder lijstje met veelgestelde vragen, degelijke achtergrondinformatie en bij bse zelfs verwijzingen naar boeken en tijdschriftartikelen.

Landelijke kranten brengen het er met hun dossiers over dierziektes niet beter van af. De Volkskrant heeft dossiers over bse en mkz (via www.volkskrant.nl/achtergronden/dossiers), de NRC is met alleen een dossier over bse (www.nrc.nl/W2/Lab/BSE/inhoud.html) minder op de actualiteit toegesneden. Ook de agrarische portal AgriHolland heeft pagina's over mkz (www.agriholland.nl/dossiers/mkz/mkz.html) en bse (www.agriholland.nl/dossiers/ahds_bse/ahds_bse.html).

De dossiers van kranten en portals voegen, naast een enorme verzameling gedateerde artikelen, niets toe aan de offici?le informatie die is te vinden op het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij (www.minlnv.nl/mkz of www.minlnv.nl/bse). De chronologie van bse bij de NRC is interessant voor historici, maar van landelijke kranten verwacht je dat ze een discussie over de rol van dierziektes in de maatschappij aanslingeren. En dat gebeurt niet. Alleen tussen de regels van de artikelen staat hoe het nu feitelijk verder moet met de veehouderij en het vertrouwen van de consument in de boer.

Nee, neem dan het Engelse Ministry of Agriculture, Fishery and Food met twee zeer uitgebreide sites over bse (www.maff.gov.uk/animalh/bse) en mkz (www.maff.gov.uk/animalh/diseases/fmd). Of neem www.mad-cow.org, de mad-cow-internetsite van de Sperling Biomedical Foundation met een berg aan informatie, inclusief links naar wetenschappelijke artikelen over prionen.

Maar het lijkt wel alsof alleen de webmaster van de startpagina voor bse heeft nagedacht over de maatschappelijke gevolgen van de dierziektes. Op de pagina bse.pagina.nl staan ook links naar sites over veganisme, naar de Vereniging van Keurslagers en naar biologische slagers.

Conclusie: op internet leeft niet de discussie die in het dagelijkse leven hoogtij viert. Er ligt braak internetland open voor Wageningen UR. | M.W.