Nieuws - 26 april 2001

NB: Ballonvaarders: verzamelen in de Pig Club

NB: Ballonvaarders: verzamelen in de Pig Club

INTERNET | Het platteland heeft een goed imago. Op het platteland zie je dan ook steeds meer bedrijven die dit imago uitbuiten. Ook via internet. Zo maakt Huize Wageningen in het Zeeuwse Zonnemaire op de website www.zonnemaire.com reclame voor het boerderijfestival Zonnemaire Buitengewoon op 14 en 15 juli. IJzerlo's Landschap van Erik en Joke Ruesink organiseert op 22 en 23 juni de Farm & Country Fair (www.countryfair.nl). En de Landgoedfair op het Betuwse landgoed van de Heerlijkheid Mari?nwaerdt trok vorig jaar 45.000 bezoekers, volgens de website www.marienwaerdt.nl.

Zulke enthousiaste plattelanders moet je zoeken via de startpagina platteland.pagina.nl. Online prijzen ze de mogelijkheden van bed & breakfast, de kookworkshops en de online winkel aan, en natuurlijk de op het landgoed geproduceerde producten. Naast de festivalorganiserende boeren staan er ook links naar landgoederen, boerencampings en andere plattelandsondernemers. Zoals de site van natuurfreak en scharrelrundveehouder Freek Ampt (www.natuurfreak.com), de paardenmelkerij van J. Sand uit Tubbergen (www.paardenmelkerij.nl), of het ballonvaartbedrijf Excellent Ballooning van Jan en Hellen (www.luchtballon.nl) dat zich profileert als 'Boer en Ballon'. "Voor de start kunt u een kijkje nemen bij de koeien en kalfjes of een drankje gebruiken in de Pig Club", schrijven Jan en Hellen uitnodigend.

Met de zoekmachine Vindex (www.vindex.nl) komt de argeloze zoeker naar 'plattelandsvernieuwing' terecht op de site Vrouwzijn.nl (www.vrouwzijn.nl), waar Jannicke vertelt dat ze met haar 29 jaar het voortgezet onderwijs wel leuk vindt, maar ook zwaar.

Ilse (www.ilse.nl) verwerkt de term 'plattelandsvernieuwing' wel correct. De zoekmachine verwijst naar het dossier plattelandsvernieuwing op AgriHolland (www.agriholland.nl/dossiers). Dat heeft naast nieuws een uitgebreide inleiding met bijdragen van Wageningse wetenschappers, zoals plattelandsvernieuwingsgoeroe Jan Douwe van der Ploeg, Rudolf van Broekhuizen, Louis Slangen en Cees van Woerkum van Wageningen Universiteit en Aart van den Ham van het LEI. Eindelijk een nieuwsdossier dat meer is dan alleen een verzameling nieuwtjes.

En dan zijn er tal van innovatieve projecten te vinden op internet. Zoals op BANSplatteland.net (www.bansplatteland.net), waarop dertien pilotprojecten staan waarin via het Bestuursakkoord Nieuwe Stijl (BANS) wordt ge?xperimenteerd met bestuurlijke vernieuwing, vitalisering van het platteland, ruimte voor water, klimaatbeleid en sociale activering. Op Europees niveau is er het EU-stimuleringsprogramma Leader II (www.rural-europe.aeidl.be). In Nederland bijvoorbeeld zijn er innovatieve, bottom-up voorbeeldprojecten in Flevoland, Friesland, Groningen en Drenthe, zo blijkt uit de Nederlandse site (www.leader2.nl).

Interessanter dan deze toch vaak droge en onoverzichtelijke ambtenaarsopsommingen hoe overheidsgeld wordt besteed, is de site www.agrarisch-natuurbeheer.nl van DLV, de vroegere landbouwvoorlichting. Naast de voorbeeldprojecten op het gebied van agrarisch natuurbeheer staat er een aanklikbare kaart op de site van een verzonnen boerenbedrijf met informatie over het bouwen en ophangen van broedkasten voor bos- en kerkuilen in de boerenstallen, het aanleggen van houtwallen, de voordelen van erfbeplanting, het nut van broeihopen met organisch afval voor reptielen en amfibie?n, enzovoorts. Nuttig voor de boer of de op het platteland wonende stadsmens, en zeker goed voor het imago van het platteland. | M.W.