Nieuws - 7 februari 2008

Nakend in huis

1852_nieuws.jpg
Mensen zeggen wel eens dat de allerintiemste emotionele band die tussen een moeder en haar dochter is. Dat geloof ik wel. Ik vind nog steeds niets zo lekker ruiken als de pyjama van mijn moeder en als ik thuisthuis ben, kruip ik stiekem nog wel eens bij haar op schoot. Medestudentes lachen me er wel eens om uit. ‘Jouw moederliefde komt door je leeftijd’, zeggen ze. ‘Later komt er een man die je moeders plek inneemt, net zoals bij ons’. Pfoeee, onzin. Eén keer kijken in de oproeplijst van hun ladyphone, en ik weet dat ze liegen. Tenzij ze een vriend hebben die ‘mama Lies’ heet. Há! Ook zij kijken het liefst in hun allerlelijkste onderbroek met hun moeder naar As the world turns.
Nu ik op kamers woon, mis ik die intimiteit met mijn moeder soms wel. Al nemen mijn huisgenoten een goede tweede plek in. Ongevraagd word ik met hen ook in bepaalde mate intiem. Ze lopen toch in hun handdoekje naar de douche, en ik zie hun doorgezwete witte sokken aan de waslijn hangen.
Het toppunt van ongevraagde intimiteit in huis beleefde ik laatst. Huisgenoot B. vroeg me op een avond om hem s’ ochtends wakker te maken. B. lijdt aan heel erg veel behoefte aan slaap op verkeerde momenten. Bijvoorbeeld als hij bezopen thuis komt na het stappen en onder de douche gaat staan (zo ontstaan overstromingen) en ook ’s ochtends als hij naar college moet.
Omdat ik B. erg graag mag, beloofde ik hem te helpen met dit probleem en hem op tijd zijn bed uit te sjorren. Helaas, helaas, op de bewuste ochtend versliep ik me. Toen ik met een schok ongeveer een half uur te laat voor B’s college wakker werd, rende ik meteen de gang op naar zijn kamer. Met heel veel excuses stormde ik naar binnen. Gelukkig, B. was al bezig van zijn hoogslaper naar beneden te klimmen. Ik begon uitgebreid te vertellen dat het me zo speet en dat hij, als hij op zou schieten, nog naar de tweede helft van zijn college kon gaan.
Opeens viel het me op dat hij een beetje raar stond te staan op de ladder van zijn hoogslaper. Ik had mijn lenzen nog niet in, dus spande ik me in om hem goed te bekijken. Toen zag ik het. Hij was naakt. Verbluft draaide ik me om en liep ik zijn kamer uit.
Toen ik huisgenoot B. later in de keuken trof om te ontbijten, schoten we allebei heel hard in de lach. ‘En?’, vroeg hij grappend. ‘ Uhmm’, antwoordde ik, ‘ik weet het niet, ik had mijn lenzen niet in.’ Bijna vergat ik de pyjama van mijn moeder.