Nieuws - 1 januari 1970

Naam | Jan van den Eijnde, 43 jaar

Naam | Jan van den Eijnde, 43 jaar

Naam Jan van den Eijnde, 43 jaar

Instituut Ambrosiushoeve, landelijk proefbedrijf voor insectenbestuiving en bijenhouders in Hilvarenbeek

Voorgeschiedenis Sinds 1979 werkzaam in de bijen, eerst in de voorlichting bij het consulentschap in algemene dienst, dat toen verbonden was aan het onderzoek naar bijen op de Ambrosiushoeve. Zo'n dertien jaar terug vond er een reorganisatie plaats waarbij onderzoek en voorlichting strikt werden gescheiden. Van den Eijnde ging toen over naar het onderzoek

Favoriete project De teelt van hommels

Budget Vijftigduizend gulden voor de resterende looptijd van het project

Looptijd Doorlopend tot 2000

Financiers Productschap Tuinbouw, afdeling Glasgroenteteelt

Partners geen

Zo'n vijftien jaar geleden werden alle tomaten in de kas nog met de hand bestoven. Dat was een geweldige arbeidspost als je bedenkt dat er toen tweeduizend hectare stond en dat een hectare veertig uur arbeid per week kostte. Bestuiven met insecten leek daarom een goede oplossing. Honingbijen bleken al snel gedeeltelijk geschikt, omdat die alleen in het voorjaar actief de bloemen bezochten. Tomaten worden namelijk het hele jaar rond geteeld. Hommels waren wel het hele jaar door te gebruiken, maar er was niemand die de hommels kon leveren.

Wij hebben een techniek gevonden om de hommels te telen. Een hommelkoningin gaat namelijk zes tot zeven maanden in winterrust. Bovendien leeft een volk maar zo'n drie tot vier maanden. Om de koningin aan het broeden te krijgen stopten we er een honingbij bij. En om de koningin uit haar winterrust te halen, narcotiseerden we haar twee maal gedurende een half uur met koolzuurgas. Die methode hebben we verkocht aan een bedrijf dat nu op deze manier hommels teelt.

Nu zijn we nog bezig aan een methode om op tijd voldoende koninginnen voorhanden te hebben. Wat dat betreft is het project afgelopen, maar we gaan door met het verbeteren van de teeltmethode. Ook werken we aan bedreigingen voor de hommelteelt zoals ziekten en parasieten.