Nieuws - 1 januari 1970

Mythe brandend wagenwiel herleeft

De dispuutmannen binden in lampolie gedrenkte lappen en wat stro om de spaken van het wiel. Ze steken het aan met een brandende fakkel. Het wiel krijgt een zet. De spanning bereikt een hoogtepunt. Maar o jee, het wiel raakt na een tiental meters een jong boompje vlak naast de weg, steekt dwars over, krijgt nog een corrigerende duw, maar valt toch om.

Op dinsdagavond 15 november speelt dit tafereel zich af op de Holleweg, een Romeinse weg aan de rand van het bos op de Wageningse berg, waar de legende van het brandende wagenwiel zich zou hebben afgespeeld. Volgens de legende kan met het brandende wagenwiel het verloop van een krijgstocht worden voorspeld.
Geïnspireerd door de Mythbusters, te zien op Discovery Channel, wilde het herendispuut FHD Sodalitas Lasciviae van KSV St. Franciscus dit verhaal wel eens testen. Op internet werd een groot, houten wagenwiel gevonden met een metalen loopvlak en veertien spaken. Het hing bij een oud vrouwtje aan de muur in het Groningse Zuidbroek. Met het wiel, halveliterblikken bier, vier fakkels en een emmertje lampolie trok het Broederschap der Losbandigheid naar de berg.
Berust de legende op waarheid? Kan een wiel brandend de berg afrollen, zoals staat beschreven op een tombe van de stichters van landgoed Belmonte op de Wageningse berg? En zal de krijgstocht van het dispuut naar Rome, die volgend jaar zomer ter gelegenheid van het derde lustrum gaat plaatsvinden, voorspoedig verlopen?
Helaas. Ook een tweede poging het wiel brandend de berg af te rollen strandt. De mannen in dispuutsjasje-dasje zijn het er snel over eens: de legende klopt niet. Ze gissen naar de reden: misschien lukt het niet zonder priesteressen, zoals in de legende. Maar ja, die heeft een dispuut dat zich vrouwonvriendelijk noemt natuurlijk niet. Of was het de volle maan? Toch zijn de zestien losbandige broeders tevreden: het onderzoek, de kern van wetenschap, heeft plaatsgehad. En omdat de legende niet klopt, loopt het met de tocht naar Rome ook wel los. Biertje dan maar? / YdH