Nieuws - 25 oktober 2001

Muizenissen

Lee Jeong Hyun, leerstoelgroep Tuinbouwplantenteelt:

"Zo'n drie weken geleden was er zo'n intercultureel festival in Wageningen. Leuk hoor. Maar de meeste interculturele mensen wisten dus van niets. Ik ook niet. Ik stuitte er per toeval op. Voor hetzelfde geld was het aan mijn neus voorbijgegaan. Het had in de krant gestaan, hoorde ik achteraf. In het Nederlands.

Nou vraag ik je! Is dat nou intercultureel? Dat kan toch niet meer? Wageningen zit vol internationale studenten en er komen er nog veel meer aan. Het enige wat we hebben, is die ene bladzijde in het Wb. Dat is niet veel, maar daar is nu al zoveel over gezegd... Ik wil het liever hebben over de wereld buiten de universiteit. De gemeente Wageningen is helemaal niet op buitenlanders ingesteld. Waarom hebben de gewone kranten hier geen pagina in het Engels? Waar in ieder geval de agenda op staat?

De Nederlanders verwachten van de internationale studenten dat ze Nederlands leren. Ze vergeten dat veel studenten al moeite genoeg hebben om de colleges in het Engels te kunnen volgen. Sommigen moeten taalcursussen volgen om zover te komen. Als je Engels niet zo goed is, dan ben je daar de eerste twee jaar wel zoet mee. In die periode ook nog eens Nederlands leren? Naast je studie? Dat is echt teveel gevraagd." | W.K.