Nieuws - 5 april 2001

Muizenissen

Dani?lle Basten, aio Moleculaire genetica van industri?le micro-organismen:

"Toen ik aan het aio-schap begon, bestond de wachtgeldregeling nog om de laatste experimenten te doen of de laatste artikelen te schrijven. Sinds 1 januari is deze regeling afgeschaft, maar je komt niet in aanmerking voor een WW-uitkering als je contract afloopt. De sociale dienst denkt dat aio's die hun proefschrift nog niet bij de leescommissie hebben liggen, niet beschikbaar zijn voor de arbeidsmarkt: dus geen uitkering. Je krijgt helemaal niets als je na vier jaar hard werken een beetje uitloopt. Veel aio's komen nu in de problemen, want ook als je alleen in de avonduren schrijft, en overdag solliciteert, krijg je geen geld van de sociale dienst zolang je proefschrift nog niet bij de leescommissie ligt.

Mijn contract loopt per 1 september af en het pipetteerwerk is dan wel gedaan, maar het schrijfwerk nog niet helemaal. Natuurlijk heb ik dan het liefst per 1 september een baan, maar als dat niet lukt, moet ik maar zien hoe ik rondkom.

Als ik dit vooraf had geweten, was ik misschien wel een 'beursaal' geworden. Dan had ik ook geen recht gehad op een uitkering na het vierde jaar, maar dan had ik wel vanaf het begin een 'volwassen' salaris gehad, in plaats van een aio-salaris." | E.W.