Nieuws - 13 oktober 2011

MRSA gedijt ook goed zonder antibiotica

De MRSA-bacterie, die resistent is tegen antibiotica, heeft zich de afgelopen jaren rap verspreid in de varkenshouderij. Grootschalig antibioticagebruik heeft vermoedelijk aan die verspreiding bijgedragen, maar terugdringen van antibiotica is onvoldoende om de MRSA te elimineren op varkensbedrijven. Dat stelt Els Broens in haar proefschrift.

mrsa_varkens.jpg
Kwam de MRSA-bacterie begin 2007 nog op 30 procent van de varkensbedrijven voor, eind 2008 was dat al toegenomen tot 75 procent van de bedrijven, meldt Broens. Vooral grote varkensbedrijven (meer dan 500 zeugen) waren MRSA-positief. De bacterie verplaatst zich van bedrijf naar bedrijf via veetransporten. Ook tijdens het ritje naar het slachthuis raken veel varkens besmet, omdat de MRSA bij andere varkens of in de veewagen aanwezig is. Varkensboeren en slachthuismedewerkers kunnen ook besmet raken met de bacterie, als ze in contact staan met levende varkens. Slachthuismedewerkers die met dode varkens werken, lopen geen risico, stelt Broens.
Om de overdracht van MRSA van varkens op mensen te beperken, moet de bacterie bij de bron worden bestreden: op de boerderij. Vermindering van antibioticagebruik alleen zal het probleem niet verhelpen, aldus Broens, want de resistente bacterie kan zich ook verspreiden en handhaven onder varkens die geen antibiotica krijgen toegediend. Naast vermindering van het antibioticagebruik pleit ze voor hygiƫnemaatregelen, om verspreiding van resistente bacteriƫn op en tussen varkensbedrijven te voorkomen. Dat vereist een gezamenlijk plan van boeren, politici, supermarkten en dierenartsen, aldus de promovenda.
Els Broens promoveert op 28 oktober bij Mart de Jong, hoogleraar Kwantitatieve veterinaire epidemiologie