Nieuws - 16 maart 2020

Mogelijk digitaal promoveren

tekst:
Roelof Kleis

Het verdedigen van proefschriften gaat mogelijk online gebeuren. Zover komt het als de Aula op slot gaat, zegt Dean of Sciences Wouter Hendriks.

De Aula in Wageningen-centrum waar de promoties plaatsvinden ©Shutterstock

Promoties zijn op dit moment nog de enige publieke WUR-bijeenkomsten die zijn toegestaan, zij het onder restricties. Bij een verdediging mogen volgens Hendriks niet meer dan 25 mensen aanwezig zijn. Een receptie na afloop is niet mogelijk. Als opponenten niet lijfelijk aanwezig kunnen zijn, kan een skype-verbinding een oplossing bieden.

Keuze
De situatie verandert drastisch als de raad van bestuur van de universiteit besluit ook de Aula op slot te doet. ‘In dat geval krijgt de promovendus de keuze: een digitale verdediging of de boel uitstellen tot later’, zegt Hendriks. Digitaal promoveren betekent dat de hele plechtigheid via skype plaatsvindt. Dat zou een primeur zijn in Wageningen. Het alternatief is dat de promotie wordt uitgesteld. Die beslissing ligt bij de kandidaat.

Afgelast
Vandaag staan er geen promoties op de rol. Morgen (dinsdag) zijn er twee gepland en in de loop van de week nog vier. Overigens zijn de komende tijd, in verband met het coronavirus, al twee promoties afgelast. In beide gevallen op verzoek van de promovendi, onder meer omdat hun familie er niet bij kan zijn.