Nieuws - 29 oktober 2013

Modern boeren in een kantoorpand

tekst:
Roelof Kleis

Kantoorpand De Schilde in hartje Den Haag zou binnenkort zo maar eens een bierbrouwerij kunnen herbergen. Het idee is een van de zeven inzendingen op een prijsvraag voor stadslandbouw. Tycho Vermeulen van (WUR-glastuinbouw) begeleidt het project.

De Schilde is een voormalige fabrieksgebouw van Philips. Het zeven lagen hoge pand is eigendom van de gemeente Den Haag en staat deels leeg. Tien procent van de kantoorruimte in Den Haag staat leeg. De Kamer van Koophandel en Milieu Centraal staken daarom de koppen bij elkaar om een nieuwe invulling te geven aan die loze vierkante meters. Met als resultaat een ondernemers-challenge gericht op stadslandbouw.

Daarbij moeten we in dit geval niet denken aan moestuintjes waar de buurt op mag hobbyen met groente. ‘Dit gaat om de ontwikkeling van commerciële en rendabele stadslandbouw’, benadrukt Vermeulen. ‘De initiatiefnemers moeten er hun boterham mee verdienen.’ Een idee is daarom niet genoeg. Aan de plannen moet een gedegen businessplan ten grondslag liggen. Tijdens diverse workshops zijn de kandidaten daar de afgelopen maanden in getraind. De deadline voor de inzendingen was deze week. De jury beslist volgende week.

stadslandbouwdenhaag.jpg

Maar Vermeulen mag wel een tipje van de sluier oplichten. Hij is tevreden over de oogst. Meest in het oog springend is een Zwitsers initiatief om aquaponics te bedrijven in het kantoorpand. Viskweek gekoppeld aan een kas op het dak. Kansrijk is ook een champignonkweker die oesterzwammen wil telen op koffiedik. Bij gebruikers van de kantine in Forum doet dit mogelijk een belletje rinkelen. Cateraar Cormet serveert sinds kort vegetarische kroketten op basis van dergelijke teelt.

Afgezien van de Zwitsers komen de andere kandidaten uit Den Haag. Een van hen wil het kantoorpand gebruiken om er een bierbrouwerij en bijenhouderij te vestigen. De bijen komen daarbij op het balkon. In totaal zijn twee verdiepingen van elk 1500 vierkante meter en een dakterras beschikbaar. Volgens Vermeulen is er genoeg ruimte om meerdere ideeën te realiseren. De Kookfabriek, een bestaande gebruiker van het pand, heeft al aangekondigd graag met de stadslandbouwers in zee te willen. Zij doen kookworkshops voor grote groepen. (door een technische storing kan tijdelijk niet op dit bericht worden gereageerd)