Nieuws - 14 december 2006

Miljoenenhandel in huisdieren op Marktplaats

De handel in gezelschapsdieren op internet is enorm, ontdekten studenten Diermanagement van Van Hall Larenstein. Op twaalf sites werden in twee weken tijd ruim 86 duizend nieuwe dieren aangeboden, waarvoor in totaal maar liefst negen miljoen euro werd gevraagd.

Lange tijd werd door het ministerie van LNV aangenomen dat de handel in gezelschapsdieren op internet verwaarloosbaar was. Studenten Jesse Versteegh en Heidi van den Brandt betwijfelden dat en besloten hun afstudeeronderzoek eraan te wijden. Zij bekeken op de twaalf grootste Nederlandse verkoopsites twee weken lang de aanbiedingen en stuitten op maar liefst 26.904 advertenties waarin 86.360 dieren werden aangeboden.
Het overgrote deel van de handel, zo’n 84 procent, vindt plaats op Marktplaats.nl. ‘Ik vind het echt shocking’, zegt Jesse Versteegh. ‘Afgaand op de teksten lijken mensen heel makkelijk dieren te kopen en verkopen op internet. Een acht jaar oude hond die wordt weggedaan omdat hij niet kan opschieten met de nieuwe pup; een twaalf weken oude kitten waar de eigenaar toch eigenlijk geen tijd voor heeft; of een vrouw die twee kittens voor haar zoontje had gekocht omdat de oude kat was weggelopen, maar toen de kat een week later weer voor de deur stond de kittens weer te koop aanbood. En helemaal opvallend was de stijging van het aantal mensen met allergie voor huisdieren toen de zomervakantie aanbrak.’
De studenten telden negenhonderd verschillende diersoorten, waarvan er veel op de Cites-lijst van beschermde soorten staan. Ook werden er 5,5 duizend dieren gratis aangeboden. ‘Guppies, maar bijvoorbeeld ook een kaketoe’, zegt Jesse. ‘Dat was iemand die ging emigreren en een goed tehuis voor hem zocht. Maar iemand anders haalt dat dier op en zet ‘m voor duizend euro op Marktplaats.’ Het meest aangeboden werden pups: 16,5 duizend stuks met een waarde van 5,5 miljoen euro.
Volgens de studenten is meer voorlichting over huisdieren hard nodig. ‘En verder moet er meer controle zijn, de Algemene Inspectiedienst moet hier echt meer capaciteit voor krijgen.’ De websites zelf zouden onderling tot een gedragscode moeten komen, vinden de studenten. ‘Bij porno heb je dat ook, dus waarom niet bij dierenhandel?’