Nieuws - 20 september 2007

Miljoenen voor genomics

Het Centrum voor BioSystems Genomics (CBSG) krijgt budget voor de komende vijf jaar. Dat heeft de regering op Prinsjesdag bekend gemaakt. In totaal verwacht het centrum in die periode ongeveer 25 miljoen euro subsidie voor genetisch onderzoek aan planten.

In het centrum werken plantenwetenschappers van Wageningen UR en drie andere universiteiten samen met vijftien Nederlandse veredelingsbedrijven aan een duurzamere teelt van aardappel en tomaat. Het ging vijf jaar geleden van start met een subsidie van het Nederlandse Genomics Initiatief. De nieuwe investering is ongeveer even groot als toen.
Adjunct-directeur Robert Hall van het CBSG is opgelucht dat het centrum verder kan. ‘Het was op voorhand zeker geen gelopen race. De procedure was zwaar. Internationale commissies hebben onze resultaten en nieuwe plannen beoordeeld op wetenschappelijke kwaliteit en kansen voor benutting van de kennis in de praktijk.’
CBSG wil de komende jaren meer investeren in bio-informatica en in apparatuur. Vooral dat laatste is de afgelopen jaren volgens Hall succesvol gebleken. Hoogwaardige apparatuur aanschaffen is voor individuele bedrijven of onderzoeksgroepen vaak te duur. Samen investeren maakt het wel rendabel. Deelnemende partners kunnen tegen gereduceerd tarief gebruik maken van de apparaten van het CBSG.