Nieuws - 7 februari 2008

Miljoenen voor bouwen met natuur

1830_nieuws.jpg
Het kabinet heeft 22 miljoen euro uitgetrokken voor het project bouwen voor natuur. Directeur Martin Scholten van Wageningen Imares verwacht dat daarvan vier tot zes miljoen bij Wageningse onderzoekers terecht zal komen.
Zij kunnen met het geld nieuwe ideeën ontwikkelen om hand in hand met de natuur de kustverdediging van Zeeland, Zuid Holland en Singapore te verbeteren. Scholten ‘Wij willen de natuur als uitgangspunt nemen. Dus geen eilanden in de vorm van een tulp aanleggen in de Noordzee, en dan kijken hoe de natuur daarop reageert, maar meewerken met de natuurlijke dynamiek. Meebouwen met de natuur. Je kunt bijvoorbeeld denken aan het idee om een soort Waddennatuur te creëren voor de Zeeuwse kust.’
De Wageningse onderzoekers gaan samenwerken met de Delftse universiteit en het instituut Deltares. De Delftenaren zullen zich vooral bezig houden met de stroming van water en zand. Wageningen UR zal zich richten op de kracht van de vegetatie en de maatschappelijke aspecten van ecodynamisch ontwerpen. Daarnaast zal Imares een meetprogramma gaan ontwikkelen om de natuurlijke dynamiek in kustgebieden in kaart te brengen.