Nieuws - 2 november 2017

‘Mijn begeleider adviseerde me om mezelf te zijn’

tekst:
Lieke de Kwant

Voor buitenlandse onderzoekers is promoveren aan WUR niet alleen een wetenschappelijke, maar ook een culturele reis. Yujie He kan daarover meepraten.

Yujie He (China) promoveerde op 10 oktober op een onderzoek naar de verwijdering van farmaceutische stoffen uit afvalwater in helofytenfilters.

Stelling: Focusing on integrating limits one’s integration into another culture

‘Gedurende mijn vier jaar in Nederland zag ik sommige Chinese vrienden worstelen met hun wens om te integreren in de Nederlandse cultuur. Ze vroegen zich af hoe ze dat voor elkaar konden krijgen zonder te veinzen of hun eigenheid te verliezen. Dat is lastig voor promovendi, want we hebben al een eigen mindset en visie op de wereld als we hierheen komen.

Ik wil met mijn stelling niet zeggen dat je het integreren moet opgeven, alleen dat je het niet te hard moet proberen. Vergelijk het met zand in je hand houden: als je te hard knijpt, glipt het je door de vingers. Ik denk dat je als buitenlander in een nieuw land zowel het goede in de nieuwe cultuur als het goede in je eigen cultuur moet waarderen. Op die manier kan je het beste van beide werelden combineren.

Zelf had ik wat moeite met de Nederlandse koffiecultuur. Ik wilde graag omgaan met mijn collega’s, maar ik ben ook efficiënt in de ochtend en had het gevoel dat de dagelijkse koffiepauze me waardevolle tijd kostte. Ik besprak dit met mijn begeleider en zij adviseerde me om mezelf te zijn. Dus dat heb ik gedaan. Bij bijzondere gelegenheden, als iemand een traktatie had meegenomen, ging ik koffiedrinken. Op andere dagen hield ik me aan mijn eigen routine.

Ik waardeer de losheid van de Nederlandse cultuur. Mensen houden hun afstand en beoordelen je niet. Er is hier minder druk dan in China. Gelukkig voel ik niet veel druk in mijn eigen familie. Ik ga nu terug om bij hen en bij mijn vriend te kunnen zijn.’