Nieuws - 22 september 2011

Met je waadbroek te water

Medewerkers van Imares hebben regelmatig een waadbroek aan. De gekste verhalen doen de ronde over wat er gebeurt als je daarmee in het water valt. Imares "mythbuster" Dr. Karin Troost zocht het uit en maakte een spannend filmpje.

waadbroek2_thumb.png
Een waadbroek, je weet wel zo'n waterdichte broek tot aan je oksels. Daarmee kun je droog van een bootje naar een zandplaat waden. Maar wat als je overboord slaat met zo'n broek aan?
Medewerkers hadden er indianenverhalen over. De grootste angst was dat de broek vol lucht zou zitten waardoor je voeten aan het wateroppervlak drijven. Je laatste minuten zou je dan wild met je armen zwaaiend en starend naar je voeten onder water doorbrengen. Geen fijne gedachte.
Dr. Karin Troost, projectleider van de jaarlijkse schelpdier surveys in Yerseke, wilde wel eens weten wat er ├ęcht zou gebeuren. Ze huurde een zwembad af en verschillende collega's waren bereid om het water in te gaan.
'Vooraf waren we wel een beetje bang', vertelt Troost. 'Er waren twee mensen bij in het zwembad om in te grijpen als het mis zou gaan, en er was een BHV-er.' Het schrikbeeld van de lucht en de drijvende voeten werd echter geen waarheid. 'Het grootste gevaar blijkt toch onderkoeling en vooral uitputting te zijn.' Wie te water raakt heeft al gauw een boel kleren en een regenjas aan en een rugzak om. Het is veel te zwaar om met de waadbroek, die vol water loopt, op de kant te klimmen. 'Het beste is om de broek los te klikken en uit te trappen voor je weer aan boord wordt gehesen. En als je bij een zandplaat bent, dan kun je je benen eerst op de plaat leggen en de broek leeg laten lopen.'
De hele oefening in het zwembad is gefilmd. Een voorproefje staat sinds 20 september op Youtube, maar in oktober komt er een serieuzere instructiefilm voor alle waadbroekdragers.