Nieuws - 11 januari 2010

Met de staart tussen de benen

Biggenstaart verraadt uitbraak van staartbijten. Varkenshouders kunnen preventief te werk gaan.

09VARKENSSTAART.jpg
Als biggen met de staart tussen de benen lopen, worden ze vaak slachtoffer van staartbijten. Oplettende varkenshouders kunnen dus preventieve maatregelen nemen om staartbijten te voorkomen. Dat blijkt uit onderzoek van Johan Zonderland, waarover hij vorige maand publiceerde in Applied Animal Behaviour Science.
Zonderland observeerde bijna duizend 'gespeende' biggen: biggetjes tussen de vier en tien weken oud die net van de zeug gescheiden waren. Hij registreerde de houding van de niet-gecoupeerde biggenstaarten. Die staart bevat een krul, staat gestrekt naar achteren, kwispelt of zit geklemd tussen de achterpoten, viel Zonderland op. 'Bij het vorige onderzoek was ons als opgevallen dat biggen met krullen in de staart vrijwel nooit beschadigingen hadden. Bij biggen met de staart tussen de poten was er altijd iets aan de hand.' Dat heeft hij nu gekwantificeerd. Een kwart van de biggen die bij twee waarnemingen met de staart tussen de benen liep, had na drie dagen een serieuze verwonding aan de staart. Bij 32 procent van deze biggen waren bijtpuntjes van andere biggen waar te nemen. 'Met de staart tussen de benen' is dus een voorbode van staartbijten. 'Het bijtgedrag van de biggen is al aanwezig, alleen je ziet dan nog niets aan de staarten', zegt Zonderland.
Varkenshouders kunnen een uitbraak van staartbijten dus tijdig onderkennen en voorkomen. Twee keer per dag handjesvol stro of een speeltje in de groep biggen gooien helpt al behoorlijk, wees ander onderzoek van hem uit. 'Als er eenmaal bloed en wonden op de staart zitten, is het probleem van staartbijten veel moeilijker terug te dringen.' Voorwaarde is dat de varkenshouder regelmatig aandachtig door de stal loopt om het gedrag van de biggen, inclusief de houding van de staart, te beoordelen. 
Dat is niet eenvoudig als je drieduizend biggen in je stallen hebt staan, beaamt de onderzoeker. Maar er zit niets anders op, omdat hij nog geen algemeen geldende oorzaak van het staartbijten heeft gevonden. 'Elk hok met biggen heeft zijn eigen verhaal.'