Nieuws - 11 januari 2010

Merel wint terecht

De merel eindigde op 1 in de Vogel Top 100 van VARA’s Vroege Vogels. Zangvogelkenner Henk Meeuwsen (www.natuurgeluiden.nl) van Alterra is het daar volledig mee eens. Al valt er op de verkiezing wel wat af te dingen.

'Natuurlijk heb ik ook meegedaan. Je moest tien vogels kiezen uit een voorselectie. Van mijn tien staan er vijf in de uiteindelijke top-tien. De merel, nachtegaal, zanglijster, tuinfluiter en veldleeuwerik. Met de top-drie, merel, nachtegaal en zanglijster ben ik het wel eens. In welke volgorde dan ook. Alhoewel, de nachtegaal wordt misschien iets overschat. Hij heeft nou eenmaal de naam hè.
'Op de lijst valt overigens wel wat af te dingen. De bekendheid van de soort speelt zeker mee. Dat zie je aan het feit dat de spotvogel maar op 38 staat. Terwijl zijn zang veel melodieuzer en gevarieerder is dan van bijvoorbeeld de veel bekendere koolmees, die op 9 staat. Daarnaast speelt ook het uiterlijk mee. Kijk maar naar de ijsvogel die op 56 staat. Nou, die zegt alleen maar 'piep'. Op basis van alleen het geluid zou-ie de Top 100 niet eens hebben gehaald! Maar het is zo'n ontzettend mooie vogel, daarom staat-ie zo hoog. Het is wat dat betreft net het Eurovisie Songfestival. 'Wat de merel zo bijzonder maakt, is de warme klank. Veel vogels zingen heel hoog en dat wordt al snel schel. De merel zit op een frequentie die ons beter in het gehoor ligt, die je makkelijk mee kunt fluiten. Het is een aangename, warme klank.'
'Zo'n lijst maakt de onderzoeker in mij wakker. Hoe kun je dit zo opzetten dat je puur en alleen de zangkwaliteiten beoordeelt? Je zou eigenlijk mensen moeten laten oordelen die niets van vogels weten, de plaatjes niet kennen. Dat zou grappig zijn. Daar moet ik het eens met de VARA over hebben.
'Met deze verkiezing heb ik overigens niks te maken. Samen met de VARA ga ik wel deze Vogel Top 100 op een dubbel-cd uitgeven. Tweeënhalf uur in totaal. Met de beste zangers op één cd.'