Nieuws - 13 september 2007

Mensahap ondergaat facelift

Lange tijd telde Wageningen vier openbare mensa’s, bij Ceres, Unitas, KSV St. Franciscus en SSR-W. De bezoekersaantallen liepen echter geleidelijk terug. Ceres sloot in 2003 haar deuren voor niet-leden en Unitas volgde in juni van dit jaar. KSV en SSR-W daarentegen gooien nog niet de handdoek in de ring. Zij hopen meer mensen te trekken met hun mensahap nieuwe stijl.

1289_nieuws.jpg
Selma Zambeek, verantwoordelijk voor de mensa bij studentenvereniging KSV, vertelt over ‘haar’ mensa en de verbeteringen van de afgelopen tijd. ‘In maart hebben we een nieuwe kok in dienst genomen. Hij is heel enthousiast en vernieuwend, en we zijn ook meteen naar een betere leverancier overgestapt.’
Met de komst van de nieuwe kok is ook het menu opgepoetst. KSV probeert op deze manier van haar frituurimago af te komen. ‘We bieden gezondere maaltijden want dat is wat studenten willen. Elke week staat er een keer pasta, een keer rijst en een of twee keer aardappelen, vlees en groenten op het menu. Er is meer fruit dan vroeger en ook besteden we nu meer aandacht aan vegetarisch eten.’ Toch is de frituur niet helemaal verbannen, want waar het dagmenu varieert is het weekmenu nog steeds een vette hap. Bezoekers kunnen dus kiezen.
Dat geldt ook voor vegetariërs, want met een beter vegoaanbod probeert KSV de oude klanten van Unitas aan zich te binden. ‘We hadden vorig jaar 110 eters per dag. Ongeveer een kwart is vego maar dat mogen er meer worden. Er eten hier voornamelijk leden en groepjes van studieverenigingen die gaan vergaderen. En er komt elke dag een groep van twintig bejaarden eten, die missen ons echt als we dicht zijn in de zomer.’
Waar KSV vooral in het menu heeft geïnvesteerd, heeft SSR-W vorige zomer de hele mensazaal grondig verbouwd. Er is een nieuwe vloer gelegd, de muren en pilaren zijn geverfd, het aquarium is in oude glorie hersteld, er zijn nieuwe meubels en er is een prachtige kroonluchter opgehangen. ‘Die is door een van onze leden gemaakt’, vertelt Katrien de Smet, oud-commissaris mensa van SSR-W. Al het harde werk heeft zijn vruchten afgeworpen: de ruimte is licht en de sfeer is gezellig. Het is een grote tegenstelling met de zaal van KSV, die ondanks een mooie nieuwe vloer nogal donker is.
Bij SSR-W is verder de eetformule veranderd en hebben ze nu een dag- en een weekmenu, in plaats van twee parallelle dagmenu’s. Ook is er een nieuwe vleesleverancier. Vorig jaar aten er gemiddeld 85 mensen per dag, waarvan minder dan de helft eigen leden. De andere eters zijn onder andere universiteitsmedewerkers, vergaderclubjes en sportverenigingen.
Een driegangenmenu kost bij beide mensa’s 3,70 euro. Bij SSR-W zijn voor- en nagerecht optioneel voor 30 cent, waardoor je voor 3,10 euro een hoofdmaaltijd hebt. Om de mensa’s te promoten houden KSV en SSR-W gezamenlijk een themaweek in oktober. Er wordt dan extra aandacht besteed aan een feestelijk menu en de aankleding.
De grote vraag blijft natuurlijk of het mensahappen ook lekkerder is geworden, lekker genoeg om er vaak te eten. Het antwoord is dat de kwaliteit van het eten zeker is verbeterd. De groente is niet slap gekookt, je krijgt chunky aardappelpuree in plaats van friet, creatieve vegoflappen en een gevarieerd vleesaanbod. Toch blijft het massakoken, waardoor het niet altijd zo lekker is als thuis. En ook qua prijs kan het niet echt concurreren met een thuismaaltijd. Maar daar staat weer tegenover dat je niet hoeft te koken en af te wassen, en dat is een student ook veel waard.