Nieuws - 3 december 2009

Mengen voor Turijns zoet

Promovendus Koen van Dijke heeft een manier gevonden om olie en water beter te mengen tot een emulsie. De nieuwe manier van mengen is ook nog eens energiezuiniger en maakt het mogelijk om een dubbele emulsie te maken, bolletjes olie gevuld met water gemengd met water. Daardoor komt bijvoorbeeld echt magere mayonaise binnen handbereik.

29-menu-BdG-2056.jpg
Het lijkt mij geweldig om een dergelijk resultaat te boeken met je onderzoek. Was ik maar een levensmiddelentechnoloog! Lekker experimenteren met vet of suiker, heerlijk mengen en roeren en in je labjas trots naar je reactor kijken. Helaas, na drie colleges Proceskunde was mijn droom voorbij. Niet begrijpend staarde ik naar de wis- en natuurkunde op het bord en gaf het op. Gelukkig kun je thuis ook mengen en roeren. Dit recept heb ik ooit geïntroduceerd bij vegetarisch eethuis Zeezicht. Zouden ze het nog wel eens maken? Het bevat alles wat een toetje wat mij betreft nodig heeft: vet, chocolade en alcohol. Mager is het niet, integendeel zelfs. Maak de porties dan ook niet te groot. Lekker als afsluiting van een verder licht en gezond kerstdiner zonder mayonaise.
VARIATIE OP DOLCE DI TORINO
Bereidingstijd: 20 minuten
Wachttijd: minimaal 3 uur

Ingredi├źnten voor 8 personen:

  • 75 gram pijnboompitten of andere noten in stukjes

  • 375 gram Mascarpone di Lodi (niet gemengd met blauwe kaas!)

  • 150 gram pure chocolade in stukjes gehakt

  • 2 eetlepels koffielikeur

  • 10 lange vingers


Bereiding
Leg de in stukjes gehakte chocolade in een klein pannetje en laat au bain marie smelten. Verkruimel intussen de lange vingers boven een mengkom. Sprenkel de likeur erover. Meng met de pijnboompitten en de mascarpone. Goed roeren. Meng de nu gesmolten chocolade door het mascarpone mengsel. Weer goed roeren. Bekleed een kleine (cake)vorm met aluminiumfolie of bakpapier. Schep het mengsel erin en strijk glad met een lepel. Vouw de folie eromheen en zet minimaal 3 uur maar liefst langer in de koelkast om op te stijven. Om te serveren open je de folie en snijd je dunne plakjes. Gebruik eventueel nog een steekvormpje om een mooiere vorm te maken. Bestrooi met poedersuiker.