Nieuws - 13 oktober 2011

Meer studenten bij hospita

De particuliere kamermarkt voor Wageningse studenten is met ongeveer een derde toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van het studentenbemiddelingsbureau de Kamerbalie. Tussen 1 juni en 10 oktober dit jaar bemiddelde de Kamerbalie bij 304 kamers, tegen 234 kamers in dezelfde periode vorig jaar. In die cijfers zit ook de bemiddeling voor onderhuur van Idealiskamers, maar dat is een relatief klein deel.
'Opvallend is dat steeds meer particulieren buiten Wageningen kamers aanbieden,' merkt André Vermeer van de Kamerbalie op. 'We zien kamers voorbijkomen in Zetten, Rhenen, Achterberg, Opheusden, Zetten en zelfs Elst.'
Toch is de kamernood nog steeds hoog, vertelt Vermeer. 'Afgelopen woensdag bijvoorbeeld bood een mannelijke hospita een kamer aan in Bennekom, toch niet de meest populaire locatie. Om tien uur stond die op de site, twee uur later mocht de advertentie eraf. De man had al twintig reacties gehad.'
Kamperen
Bij Idealis bestond de wachtrij op 30 september uit 735 kamerzoekenden. Op camping De Wielerbaan in Wageningen-Hoog kamperen deze maand nog ruim zestig studenten, net als vorig jaar. Dat aantal liep toen terug in december, de laatste kampeerder vertrok pas in maart.
Ook wachten een kleine tweehonderd internationale studenten op een definitieve kamer. Nog altijd slapen 92 internationale studenten in hotel Brink Residence en pendelen dagelijks 75 studenten in een touringcar tussen een vakantiepark in Hoenderlo en de campus. Weliswaar zijn er voor internationale studenten dit jaar 400 kamers extra beschikbaar (boven Albert Heijn, aan de Haarweg en kazerne in Ede), maar dat blijkt niet genoeg om de toegenomen instroom te compenseren.