Nieuws - 19 augustus 2011

Meer persmuskieten dan echte muggen

De veelbesproken Wageningse muggenplaag is van start. Ten dienste van de wetenschap en onder grote belangstelling van de pers.

bij_tenten_3.jpg
De NOS was er, Hart van Nederland, de Wereldomroep, BNR, de Volkskrant en nog zo wat media. Zelfs Associated Press is geinteresseerd in de muggenproef die zoetwater-ecoloog Piet Verdonschot dit weekeinde in het Binnenveld doet.
Het experiment moet duidelijk maken hoe ver muggen vliegen. Overlast, daar gaat het allemaal om: hoe ver moet nieuwe waternatuur uit de buurt van woonwijken blijven. Wageningers hoeven overigens niet bang te zijn: het proefterrein ligt ruim 1200 meter van de dichtstbijzijnde wijk Noord-West. Zover komen de muggen zeker niet, verzekert Verdonschot.
Gekannibaliseerd
Heel veel muggen laat Verdonschot zowiezo niet vrij. De 300.000 geoogste eitjes hebben naar schatting maar 8.000 steekrijpe muggenvrouwtjes opgeleverd. De rest is door het koude en natte weer van de laatste weken gesneuveld of heeft elkaar gekannibaliseerd. Verdonschot denkt desondanks dat toch dat de proef kan slagen.
Daarbij krijgt hij hulp uit onverwachte hoek: de natuur. De sloot pal naast de muggenkraamkamer blijkt plotseling tjokvol muggen te zitten. Een geluk bij een ongeluk. Verdonschot schat - na een inventarisatie van larven - dat er evenveel muggen in de sloot zitten als in zijn kraamkamer. Die hulptroepen doen nu ook mee aan de proef.
Vervolg 
De komende dagen wordt dagelijks geteld hoeveel muggen er in de tientallen vallen zitten die op het terrein zijn opgesteld. De eerste resultaten worden medio komende week verwacht.  Dan weet Verdonschot ook of zijn proef gelukt is of niet. Begin september staat een vervolgexperiment op het programma.