Nieuws - 13 januari 2011

'Meer geld uit contractonderzoek'

DLO moet 50 miljoen extra uit markt halen. Oorzaak: teruglopen subsidies.

De omzet van de DLO-instituten uit contractonderzoek en bedrijfsleven moet in vier jaar omhoog van 95 naar 145 miljoen euro. In deze bedragen zitten niet de inkomsten van het ministerie van EL&I en subsidies waar de ontvanger zelf een deel van moet bijdragen (de zogeheten matching). Dit staat in het strategisch plan voor 2011-2014.
Dat DLO meer de markt op moest was al langer duidelijk. Afgelopen zomer heeft de Raad van Bestuur een strategisch plan opgesteld voor de periode 2011 tot 2014. Aan dat plan zijn zogeheten Meetbare Prestatie Indicatoren gehangen, cijfers waarop de organisatie over vier jaar afgerekend mag worden. De medezeggenschap en minister Maxime Verhagen moeten zich overigens nog over de plannen uitspreken.
Aanleiding is de teruglopende subsidie vanuit het ministerie. Instituten als Imares, Rikilt, Alterra en LEI moeten zich meer gaan richten op EU-programma's, bedrijven en buitenlandse overheidsinstellingen en moeten bestaande kennis verkopen in opkomende markten in het voormalige Oostblok en Aziƫ. Ook moeten DLO-ers meer doen aan consultancy: nu leveren ze aan het eind van een project een rapport af, straks zullen ze opdrachtgevers helpen bij het toepassen van die nieuwe kennis.