Nieuws - 25 januari 2001

Medewerkers overvallen door laat aanbod ziektekostenverzekering

Medewerkers overvallen door laat aanbod ziektekostenverzekering

De invoering van een nieuwe ziektekostenverzekering bij Wageningen UR heeft bij de afdeling Human resource management (HRM) en de nieuwe verzekeraar VGZ tot een stroom vragen en klachten geleid. Medewerkers voelden zich overvallen nadat ze in december een nieuwe polis aangeboden kregen en binnen korte tijd moesten beslissen of ze op het aanbod van VGZ in wilden gaan. Vier informatiebijeenkomsten over de nieuwe ziektekostenverzekering trokken 180 medewerkers.

Volgens mr. Martha Dijk van de afdeling HRM kon de afdeling pas laat informatie geven over de nieuwe polis omdat verzekeringsmaatschappijen in december hun premie voor het volgende jaar vaststellen. Wageningen UR had verschillende maatschappijen gevraagd een offerte in te dienen, maar kreeg pas half december duidelijkheid over premies en andere verzekeringsvoorwaarden. HRM had via de mededelingenpagina in Wb wel aangekondigd dat medewerkers een nieuw aanbod konden verwachten, maar veel medewerkers hadden die aankondiging over het hoofd gezien. Dijk: "We wilden begin december nog geen brief rondsturen omdat we nog niets konden zeggen over de premie, we dachten dat dat alleen maar onrust zou wekken. Achteraf gezien hadden we medewerkers eerder moeten inlichten."

Een nieuwe polis was nodig omdat de oude contracten bij zowel DLO als de universiteit afliepen. Uit een vergelijking van de offertes bleek dat de Nijmeegse verzekeraar VGZ het aantrekkelijkste aanbod had gedaan. Wageningen UR heeft nu een contract met die verzekeraar gesloten voor vijf jaar met een optie voor verlenging met nog eens vijf jaar. Ongeveer veertig procent van de medewerkers van Wageningen UR maakt gebruik van de collectieve ziektekostenverzekering. De rest heeft individueel een polis afgesloten of is verzekerd via het ziekenfonds. | K.V.