Nieuws - 6 oktober 2016

Markante studentenhuiskatten

tekst:
Linda van der Nat

Soms wonen ze al langer in een studentenhuis dan de oudste menselijke bewoner. Ze doen mee aan feestjes of gaan mee naar de kroeg. En dankzij internationale fans worden ze beroemd tot over de landsgrenzen. Ontmoet enkele markante Wageningse studentenhuiskatten.

foto’s Remo Wormmeester

Manny

24-STU huiskatten Manny 2.jpg

De witte leeuwenkoning, zo wordt Manny ook wel genoemd. De Turkse angora is een bekende verschijning in het uitgaanswereldje van Wageningen, want de blauw- én groenogige kater komt regelmatig even buurten bij café De Zaaier aan de Herenstraat, waar hij boven woont. Ook ligt hij er vaak te chillen op het terras. Manny komt uit het asiel, houdt heel erg van eten, en is ook niet vies van een goed feestje. Zo prijkt zijn afbeelding op een huisfeestflyer die inmiddels in menig studentenhuis hangt. Eén van Manny’s fans, Daan Rademaker uit Bennekom, heeft zelfs een tatoeage laten zetten van Manny’s markante kop.

Puki

24-STU huiskatten Puki 2.jpg

Puki is oud. Hoe oud weet niemand van de huidige bewoners precies, want Puki woont al langer op Droevendaal 93 dan de rest. Ze slaapt het grootste deel van de dag, elke twee weken wisselt ze van favoriet plekje. Buiten komt ze nauwelijks. Toch reikt haar bekendheid tot over de landsgrenzen, dankzij de vele internationale Droefbewoners, die hun liefde voor de lapjespoes in hun thuisland verspreiden. Zo schijnt er zelfs een liedje over Puki te zijn gemaakt door een Griekse band: Puki has fleas. Puki heeft overigens al maandenlang geen vlooien meer, laten de eigenaren weten.

Octopoezzie

24-STU huiskatten Octopoezzie 1.jpg

Muizen vangen doet ze niet en als het regent, wil ze wel eens in het huis poepen omdat ze niet naar buiten wil. Octopoezzie is een heel lui beest. Ze doet op een dag niet veel anders dan eten en knuffelen met de bewoners van Droevendaal 79. Bij studentenatletiekvereniging Tartélos kent vrijwel iedereen Octopoezzie. Niet dat ze haar ooit hebben gezien, maar haar naam is verwerkt in een officieus verenigingslied dat nieuwe leden moeten zingen bij de start van het sportjaar. De studenten in het huisje waar ze woont zijn allemaal lid van de atletiekvereniging en vonden het leuk om haar muzikaal te vereeuwigen.

‘Barry’ de Haarwegkat

24-STU huiskatten Barry 2.jpg

Bijna iedereen op de Haarweg kent Barry. De kater ‘woont’ daar, al is hij van niemand. Barry is zijn eigen baas. Hij komt en gaat wanneer hij wil en weet feilloos de studentenkeukens te vinden waar brokjes en water voor hem klaarstaan. Het liefst luiert hij in vensterbanken, in de fietsenstalling of midden op straat voor het gebouw. De kater heeft tegenwoordig meerdere namen, waarvan Barry de bekendste is, maar oorspronkelijk heette hij Tijgertje. Dat was in zijn vorige leven, toen hij nog de kat was van alumnus Mirjam Tolkamp en in het centrum van Wageningen woonde. Destijds liep hij al geregeld weg naar de Haarweg en na een verhuizing, in 2009, heeft Tolkamp de kat losgelaten. Hij had zijn eigen ‘huis’ gekozen. Wie wil weten wat Barry zoal uitspookt, kan een kijkje nemen op zijn eigen Facebook-pagina: ‘Barry de Haarwegkat’.