Nieuws - 13 maart 2008

Marieke Sassen

489_opinie_0.jpg
Marieke Sassen, PhD-student van de leerstoelgroep Plantaardige productiesystemen, woont met haar partner in Kenia. In februari verbleef ze echter twee weken in Zimbabwe voor een postdoctorale cursus over het analyseren van landbouwsystemen en werkgelegenheid op het platteland, georganiseerd door onderzoeksschool PE&RC en de University of Zimbabwe. Handig om haar kennis over systeemanalyse op te frissen en meer te leren over het gebruik van resultaten van veldonderzoek in scenarioanalyses.
De cursisten logeerden in een hotel in het centrum van Harare. Veel vrije tijd was er niet want na het avondeten – ‘elke dag pompoen en sperziebonen’ – was er nog een presentatie of groepswerk. In het veld werkten de deelnemers met verschillende manieren om informatie van mensen te verzamelen, zoals observaties, interviews en kaarten maken.
Op de foto interviewt Marieke een boer bij zijn huis, met naast hem de buurvrouw. ‘Ik vroeg hem bijvoorbeeld hoeveel koeien hij en zijn vrouw hebben en hoeveel mest ze op hun velden doen. Verder spraken we over landbouwproblemen en andere inkomensbronnen.’
Opvallend vond Marieke het enthousiasme en de openheid van de boeren, hoewel de bezoekers geen advies kwamen geven, laat staan iets materieels. ‘Ze waren blij dat ze konden bijdragen aan ons onderwijs, en dat wij onderlinge discussie hadden gestimuleerd over de manier waarop zij dingen doen.’ Ontroerend was de Zimbabwaanse mevrouw die zei dat ze had ontdekt dat witte mensen toch eigenlijk maar gewoon mensen zijn, waar je niet bang voor hoeft te zijn. In Zimbabwe leert de geschiedenis anders.
Nu is Marieke weer bezig met haar eigen onderzoek, naar de relatie tussen institutionele en sociaaleconomische factoren, lokaal bosgebruik en de consequenties daarvan voor het bos in Mount Elgon, op de grens tussen Oeganda en Kenia. Door de politieke onrust in Kenia na de presidentsverkiezingen eind december werkt Marieke nu wel vooral aan de Oegandese kant van de berg.