Nieuws - 1 november 2019

Louise Vet geridderd door minister

tekst:
Roelof Kleis

Het afscheid van NIOO-KNAW directeur Louise Vet werd gistermiddag opgesierd met een ridderschap. De onderscheiding werd opgespeld door landbouwminister Carola Schouten.

© Perro de Jong (NIOO-KNAW)

Louise Vet, hoogleraar Evolutionaire Ecologie bij WUR, werd Ridder in de Orde van deNederlandse Leeuw. Gisteren nam Vet (65) afscheid als van het NIOO-KNAW, waar ze twintig jaar directeur was. Zij was en is daarnaast maatschappelijk zeer actief. Op dit moment is ze bijvoorbeeld voorzitter van het Deltaplan Biodiversiteitsherstel. Dit bracht haar vorig jaar op de eerste plek in de Duurzame Top 100 van dagblad Trouw.

Veelzijdig
'Het werk van Louise Vet is van onschatbare waarde geweest in deze tijd waarin enerzijds de biodiversiteit in ons land en wereldwijd verslechtert, maar waarin ook – en met dezelfde intensiteit – het besef groeit dat ecologie ons de sleutel kan bieden om de aarde leefbaar te houden', vindt KNAW-president Wim van Saarloos. 'Met haar gedrevenheid, veelzijdigheid en onuitputtelijke uithoudingsvermogen heeft Vet een bepalende rol gespeeld in deze bewustwording.'

NIOO.jpg

De hoogleraar kreeg veel bekendheid als ambassadeur van het bouwconcept cradle-to-cradle. Het huidige gebouw van het NIOO-KNAW op de campus van WUR is een voorbeeld van die vorm van bouwen, waarbij louter materialen worden gebruikt die herbruikbaar zijn. Het gebouw is een architectonische en ecotechnologische blikvanger en geldt als een van de meest duurzame gebouwen van het land.


Urgenda
Louise Vet heeft in tal van raden en adviescommissies zitting of zitting gehad. Naast haar voorzitterschap van het Deltaplan Biodiversiteitsherstel maakt ze deel uit van de Commissie Remkes die oplossingen zoekt voor de stikstofproblematiek en is ze voorzitter van het bestuur van Urgenda. Vet is erelid van de British Ecological Society en al sinds 2004 lid van de KNAW.

Vet-lezing
Tijdens haar directeurschap bleef Louise Vet nauw betrokken bij het daadwerkelijke onderzoek. Ze is bijzonder hoogleraar aan Wageningen University. Ze blijft ook verbonden aan het NIOO-KNAW, waar ze als directeur wordt opgevolgd door Geert de Snoo.Ter ere van Vet wordt een ’Louise Vet-inspiratielezing’ in het leven geroepen, een jaarlijks event over hoe de natuur inspireert tot duurzame innovatie. De eerste lezing staat gepland voor 2020.