Nieuws - 12 januari 2012

Losgeslagen klimaat in Zuid-Afrika

Wie? Lisa Nooij, Tropical Forestry. Wat? Stageonderzoek naar lokale kennis van duurzaam landgebruik. Waar? PRESENCE Learning Village, Zuid Afrika. Waarom? Het is een leerzame plek met meerdere studenten en ruimte voor discussies en voetbal

28-Het-echte-werk-0610.jpg
'Ik verbleef in een prachtig gebied; het dorp lag midden tussen de bergen en het enige dat je hoorde was het geluid van duizenden vogels. Helaas zat ik veel achter de computer en zag ik al dat moois alleen door een raam, dat vroeg veel van mijn zelfdiscipline. Zodra het kon ging ik wandelen met de hond van een begeleider.
'De PRESENCE Learning Village is een plek waar studenten van over de hele wereld hun afstudeervak of stage doen. Het ligt vrij geïsoleerd en er zijn helaas niet veel middelen om de bewoonde wereld op te zoeken. Soms zit je weken in het dorp; er zijn zelfs verhalen van studenten die dagenlang droog brood moesten eten omdat er geen auto's waren om boodschappen te doen.
'Mijn onderzoek vond plaats bij de Kromme rivier. Ooit was dat een belangrijk wetlandgebied, maar door menselijk toedoen en de komst van bepaalde boomsoorten, raakte het ernstig aangetast. Omdat de rivier een belangrijke bron van drinkwater is voor omringende steden, probeert de regering het gebied te herstellen. Maar zonder de lokale boeren daarbij te betrekken.
'Mijn taak was het maken van een Sociaal Netwerk Analyse. Ik bracht de belanghebbenden in kaart en onderzocht welke kennis lokale boeren van duurzaam landgebruik hebben en of ze bereid zijn die te implementeren. Hiervoor sprak ik veel boeren. Ze vertelden me dat het klimaat de laatste tijd helemaal losgeslagen is, winter is zomer en vice versa. Zelf merkte ik het ook: het regende veel tijdens mijn verblijf, terwijl dat het droge seizoen was. Tussen de regen- en onweersbuien door was de lucht weer strakblauw.
'In het multiculturele dorp waar ik zat, merkte je niet zoveel van cultuurverschillen tussen Nederland en Zuid-Afrika. Maar als je in de stad kwam zag je als snel dat het helaas nog steeds uitmaakt of je blank of zwart bent. Sommige donkere mensen durven je niet eens aan te kijken. In de winkelcentra zijn het de blanken die kopen en de donkere mensen die rondhangen. Het zware werk, op het land of aan de weg, wordt door donkere mensen gedaan en door blanken gemanaged.  AvL