Nieuws - 9 februari 2012

Loch Ness


Enige tijd geleden was ik met mijn vrouw en beide kinderen in het Schotse Drumnadrochit, aan de noordoever van Loch Ness.

5-Joop-moog-9423.jpg
Alles in dit dorp staat in het teken van het beroemde monster. Speciale attracties, winkels, cruises, een museum, bedenk het maar en het is er. Een totaal verzonnen wereld. En toch... toen we verder oostwaarts reden langs het meer in de richting van Inverness, spiedden we met zijn allen voortdurend over het water of we misschien toch een glimp van Nessie zouden opvangen.
Wat is waar en wat is bedacht? Wie zal het zeggen? Misschien is Nederland in 1978 helemaal geen wereldkampioen geworden en belandde het schot van Rensenbrink in de laatste minuut van de verlenging op de paal. En was het feest in het voetbalstadion van Buenos Aires - die ene dag - echt. Misschien zijn er werkelijk politici die spreken van Islamitisch stemvee en van kopvodden, die een collega medelander bestempelen als een stuk uitgekotst halalvlees. Misschien zijn er echt mensen die geloven dat Vitesse over twee jaar landskampioen wordt.
Bestaat hij dan echt, de Staatssecretaris Natuur die net zoveel waarde hecht aan een opfladderende fazant in zijn bietenakker als aan een natte duinvallei met bloeiende parnassia's, die een grasveld met paardenbloemen even lief is als een krijthelling met trilgras en gentianen? Die opdraagt natuurgrond te verkopen om er vette graslanden van te maken. Die probeert onderuit te komen aan internationale afspraken over het behoud van natuur. En die mij dan een briefje toeschuift met de woorden 'Zullen we samen een keer ganzen gaan schieten?'