Wetenschap
Column

Liefde en wetenschap

De grootste bedreiging voor de liefde is het huwelijk. Wanneer de liefde verwordt tot een belofte is de vrijheid weg. Met de belofte is er de angst dat je iets zondigs doet of denkt. Is het ja-woord een springplank naar geluk en verrassingen of zet het je leven in een gewenst kader van hypotheekje-kindje-smartphone? Zonder…

Echte wetenschap en liefde hebben veel overeenkomsten. Allebei kunnen ze je verslinden. Van allebei kan je vlinders in de buik krijgen of een eurekamoment. Tot aan je dood kan je van iemand houden en wetenschapper zijn stopt niet na je pensioen. In tegendeel; veel wetenschappers komen tot bloei na hun pensionering als ze hun carrière overzien. Pas dan komt de wijsheid, in vrijheid. Ga je de liefde wetenschappelijk onderzoeken dan zal je stranden, je zal de liefde nooit werkelijk doorgronden. Andersom ook: al is je liefde voor de wetenschap nog zo groot; het echte ‘weten’ is niet te snappen

05 shutterstock_19082974.jpg

Zo heeft de wetenschap ook een grote bedreiging: tenure track! Ook dat is een soort ‘belofte’. In twaalf jaar doorgroeien tot persoonlijk hoogleraar. Elke drie jaar een nieuwe loopbaanstap. Tenure track geeft je perspectief op een vaste aanstelling als je voldoet aan transparante kwaliteitscriteria voor onderwijs, onderzoek en management. Tenure track is een uitstekende springplank voor je carrière binnen Wageningen UR. Maar… haal je het niet, dan kan men je in principe de bons geven. Stimuleert dat echte wetenschap of word je in een virtueel, gewenst kader gedrukt? Zonder vrijheid geen echte wetenschap.

Kees van Veluw (57) is docent Permacultuur en netwerker biologische landbouw. Zijn visie haalt hij uit zijn werk met zowel Afrikaanse als Nederlandse boeren, zijn vrouw, drie zonen, hond en kippen.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.