Nieuws - 29 maart 2007

Lettinga krijgt Tyler Prize

Oud-hoogleraar Milieutechnologie prof. Gatze Lettinga ontvangt op vrijdag 20 april in Los Angeles de Tyler Prize. De prijs – 200 duizend dollar en een gouden medaille - is hem toegekend voor zijn verdiensten in de milieubescherming.

567_nieuws.jpg
Lettinga is ingenomen met de toekenning. ‘Het is een erkenning voor al het werk dat we hebben gedaan. Ik hoop ook dat het een voorteken is van een aanstaande doorbraak in Amerika naar meer duurzame milieutechnologie’, zegt Lettinga. Zijn onderzoek aan anaerobe waterzuivering en biogasproductie heeft geleid tot een wereldwijde toepassing van deze efficiënte en milieuvriendelijke technologie voor de behandeling van afval en afvalwater.
Al in de jaren zeventig, na zijn aanstelling bij de Wageningse vakgroep Milieutechnologie, stortte Lettinga zich op rotting en gisting. Anaerobe afbraakprocessen waarvoor, volgens Lettinga, toentertijd ‘vrijwel iedereen zijn neus optrok’. Het vakgebied is ‘gaande de rit meer en meer mijn geloof, hoop en visie geworden’, zo verklaarde hij bij zijn afscheid in 2001.
Lettinga heeft zich er altijd over verbaasd dat, gezien de grote voordelen, anaerobe afvalwaterzuivering niet eerder is doorgebroken. De weerstand hiertegen in vooral de publieke sector in de westerse wereld schrijft hij toe aan ‘de gevestigde orde in het sanitatiewereldje’. Het establishment is volgens hem vaak een enorme sta in de weg voor maatschappelijke vooruitgang.
Zijn grote bekendheid dankt Lettinga aan de door hem ontwikkelde Upflow Anaerobic Sludge Blanket (UASB) reactor, een bioreactor voor de anaerobe verwerking van industrieel afvalwater. Van deze reactor, en de afgeleide Expanded Granular Sludge Bed (EGSB) reactor, zijn er momenteel wereldwijd meer dan tweeduizend operationeel.
Lettinga ontving in 2000 al de Koninklijke/Shell Prijs voor Duurzame ontwikkeling en energie. Ook het geldbedrag van de Tyler Prize zal hij, net als hij bij de Shellprijs deed, voor ‘een substantieel deel’ overmaken aan de Lettinga Associates Foundation (LeAF), dat de ontwikkeling en implementatie van duurzame afvalverwerkingstechnologie ondersteunt. Lettinga: ‘Ik zal er in ieder geval voor zorgen dat er zo weinig mogelijk naar de belasting gaat.’