Nieuws - 4 december 2008

LEKKER GEZELLIG

nieuws_2703.jpg
Al sinds ik mij kan herinneren ben ik een perfectionist wat betreft maatschappelijk gewenste gezellige aangelegenheden. Zo moest ik een keer huilen omdat mijn moeder op kerstmis haar mooie blouse niet aan wou doen. Oké, wij zijn thuis heel erg niet-christelijk, maar met kerst hoor je gewoon gezellig te doen. De kaarsjes horen recht in de boom te staan, het kindeke Jezus hoort in zijn kribbetje in de kerststal te liggen en daarbij hoort het hele gezin met elkaar in de woonkamer tulband te eten. Atheïsme is geen goede reden om je aan deze verplichting in het leven te onttrekken. Mijn moeder kon deze redenatie niet helemaal volgen, waarna ik stampvoetend gilde: ‘maar mama, het is Kerstmis!’
Inmiddels ben ik hier een beetje overheen. Ik ben nu van mening dat je gezelligheid niet af kunt dwingen. Met één grote uitzondering: sinterklaas. Het komt niet in mijn hoofd op dat je het ook níet zou kunnen vieren, en dat het ook niet per se gezellig hoeft te zijn. Sinterklaas is gezellig, klaar. Haat je elkaar, dan doe je maar alsof. Dat zijn we aan die oude knakker –en vooral aan mij – verplicht.
Met vier sinterklaasfeesten voor de boeg ben ik dan ook hysterisch. Vanwege behoorlijke huisvetes tussen prominente bewoners maak ik me meer zorgen dan ooit over de gezelligheidsfactor van onze sinterklaasavond in huis. Daarom heb ik voor alle negen huisgenoten een chocoladeletter gekocht en ben ik nu voor iedereen een lief gedichtje aan het schrijven. Ook ben ik al nachten bezig met bedenken hoe we op lullige gedichten gaan reageren zodat het maar vooral gezellig blijft. Daarnaast heb ik de afgelopen twee weken mijn colleges geskipt om aan m’n surprise te bouwen.
Door totale uitputting ben ik vergeten te stemmen voor het waterschap. In eerste instantie leek mij dat niet zo erg, omdat ik me toch al niets kan voorstellen bij een liberale of een socialistische dijk. Maar toen bedacht ik me hoe gezellig zo’n waterschap zou zijn met die stijve meneer van de SGP en de hasjrokende Water Natuurlijk-vogelkijker die in deze regio waarschijnlijk gekozen worden. Zal je zien hoe door mijn burgerlijk falen alles overstroomt. Kan Sinterklaas natuurlijk nergens meer aanmeren met z’n stoomboot.