Nieuws - 1 januari 1970

Lector geïnstalleerd in Aula

Terwijl elders in Nederland een aantal kopstukken uit het hoger onderwijs debatteerden over de vraag of het onderscheid tussen hogeschool en universiteit gehandhaafd moet blijven, werd donderdagmiddag 9 februari voor het eerst in de geschiedenis een hogeschooldocent geïnstalleerd als lector in de Aula van Wageningen Universiteit. Zonder toga’s, dat wel.

De eer was aan drs. Arnold Dijkstra, lector Voedselveiligheid aan hogeschool Van Hall Larenstein (VHL). De hogeschool maakt sinds januari 2004 deel uit van Wageningen UR en komende zomer verhuist ook een aantal opleidingen naar Wageningen. Een mooie gelegenheid om alvast aan Wageningen te wennen, moeten de VHL-bestuurders gedacht hebben.
Lectoren worden bij hogescholen aangesteld om ondermeer praktijkonderzoek te doen en worden daarom wel de ‘hoogleraren van het hbo’ genoemd. De installatie van de lector had echter niet het karakter van een academische plechtigheid, zoals bij de inauguratie van een hoogleraar gebruikelijk is. Daarom ontbraken ook de traditionele toga’s.
De hele bijeenkomst nam maar liefst tweeënhalf uur in beslag. En in tegenstelling tot een hoogleraar kreeg de kersverse lector een presentje. Uit handen van VHL-directeur ir. Martin Jansen ontving Dijkstra een beeldje, speciaal ontworpen voor de lectoren van VHL.
In de toekomst zullen vaker plechtigheden van VHL in de Aula plaatsvinden. De universiteit en de hogeschool hebben daarover afspraken gemaakt. / JH