Nieuws - 25 mei 2012

Langstudeerders verliezen reisrecht

Langstudeerders krijgen in september geen nieuwe ov-jaarkaart. Dat blijkt uit het zogeheten Lenteakkoord dat VVD, CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie hebben gesloten.

trein.jpg
De Volkskrant publiceerde vanochtend het uitgelekte 'definitieve Lenteakkoord', dat vandaag naar buiten komt. Daaruit blijkt dat langstudeerders geen reisrecht meer hebben. Voorzitter Sebastiaan Hameleers van studentenorganisatie ISO is daar erg teleurgesteld over. 'Te meer omdat dit de schatkist niets oplevert; op pagina drie van het akkoord staat dat de opbrengst ervan nul is. Studenten die besloten hebben om in september in een andere stad te gaan studeren, zijn honderden euro's kwijt. En de enigen die er wat mee opschieten zijn de ov-bedrijven. Dit lijkt erg op studentje pesten.'
Basisbeurs
De basisbeurs voor masterstudenten wordt volgens het Akkoord volgend jaar niet afgeschaft. Daarmee wordt bevestigd wat CDA en PvdA begin deze maand al aan het Hoger Onderwijs Persbureau lieten: het besluit over de invoering van een leenstelsel voor masterstudenten wordt doorgeschoven tot na de verkiezingen. Het behoud van de basisbeurs scheelt masterstudenten komend jaar 3.200 euro als ze zelfstandig wonen en 1.147 euro als ze bij hun ouders wonen. Dat geld zouden ze kwijt zijn geweest als het kabinet niet was gevallen. Ook over de verlenging van de aflossingstermijn van vijftien naar twintig jaar wordt pas later besloten.