Nieuws - 22 januari 2010

Landgoed om in te lijsten

Met behulp van schilderijlijsten peilden studenten van VHL de mening van bezoekers aan landgoed Huys te Warmont. Vooral de Droomweide houdt de gemoederen bezig.

28-Landgoed-Huys-te-Warmont.jpg
Eigenlijk zijn we meer strandmensen, vertellen Silvie Vlasveld en Raymond van Es. Ze wandelen over het 23 hectare kleine landgoed Huys te Warmont, vlakbij Leiden.  'Dat ligt niet aan het bos, dat ligt aan ons. Ik kwam vroeger al vaak aan het strand, daar heb ik meer mee', legt Vlasveld uit. Het paar is hier op aanraden van de buurman. 'Het is mooi hier, even helemaal weg uit de hectiek van de Randstad en toch vlakbij.' Het tweetal staat voor een grote schilderijlijst met de vraag, welk deel van het gebied het mooiste is. Ze pakken een klein briefje en schrijven dat ze het uitzicht op het water en de woonboten zo mooi vinden. Ook Eelke van den Ouweelen vindt het uitzicht prachtig. Hij geeft het landgoed een zeveneneenhalf, maar terwijl hij het cijfer op papier schrijft bedenkt hij zich. 'Nee, dat moet toch een acht zijn.'
Vernieuwend
Het lijstenproject is bedacht door drie studenten van Van Hall Larenstein. Zij moeten  op vernieuwende wijze met de bosbezoeker in contact komen. 'We hadden tig idee├źn opgeschreven, maar het goeie ontbrak', vertelt student Paul Kah. 'Toen werd ik 's nachts ineens wakker, ik dacht: dit is het. In totaal zijn nu zeven schilderijlijsten met uitspraken geplaatst. Bezoekers kunnen de uitspraak aanvullen door een briefje met hun mening aan de lijst te prikken. Na afloop krijgen ze een eigen schilderijlijst mee die geplaatst kan worden op hun mooiste plekje van het landgoed.
'Eigenlijk is het een vorm van beheerevaluatie', vertelt Kah. Beheerder Maarten van de Valk van het Zuid-Hollands Landschap begeleidde de studenten. 'We hebben het beheer aangepast. Een paar jaar geleden lieten we de natuur nog haar gang gaan. Daardoor verloederde het bos in de ogen van veel mensen. We zagen ook dat de bezoekersaantallen terugliepen. Nu hebben we besloten de cultuurhistorie weer zichtbaar te maken. Zo hebben we het bos opener gemaakt en we willen de lanen opknappen. Wij zijn benieuwd wat de bezoekers hiervan vinden.'
Vrijwel alle bezoekers zien de aandacht voor cultuur en geschiedenis wel zitten. Alleen het bosgedeelte de Droomweide is punt van discussie. Het Zuid-Hollands Landschap heeft het gebied opener gemaakt.
Dromen
Sommige bezoekers vinden het prachtig, anderen vinden dat door de kap de verrassing is verdwenen. 'Er is niets meer te dromen. Eerst was dit een verborgen punt waar iedereen kwam, maar wat zogenaamd niemand kende. Ik plaats mijn lijst daar, maar dan teken ik wel de bomen terug', zegt  Ard van der Steur.