Nieuws - 11 januari 1996

Landbouwuniversiteit zet alle zeilen bij tegen inbraakgolf

Landbouwuniversiteit zet alle zeilen bij tegen inbraakgolf

De Landbouwuniversiteit kreeg tweehonderd gulden terug van een berouwvolle dief voor een gebroken ruit. En een videocamera snapte een alternatief gestrafte. Ondertussen verdwenen professionele collega's voor de tweede keer in drie weken met honderdduizend gulden aan computeronderdelen. Een cultuuromslag is nodig om het op deze schaal achteroverlenen van universitaire eigendommen, zoals criminelen hun werk noemen, te beteugelen.


Met lood in de schoenen ga ik na het weekend naar het werk. Er kan opnieuw ingebroken zijn. We hebben zelfs computers vastgezet met bouten door de tafelblad heen. Dat helpt niets. Ze vernielen de hele systeemkast gewoon. Vooral de Simm's, de geheugenmodules, zijn gewild. Het ergste is dat de moederplaten in de pc's beschadigd worden als ze die onderdelen eruit wippen. Ik hoorde net dat ze weer op de Nieuwlanden zijn geweest. Voor de tweede keer in paar weken is daar voor zo'n honderdduizend gulden aan onderdelen verdwenen. Ik hoop dat die eikels snel opduvelen. Mijn collega Stomphorst op de Nieuwlanden zal het huilen nader dan het lachen staan."

Verdrietig en boos tegelijk is de systeembeheerder van de Binnenhaven, R. van der Vossen. Recent werd voor zestigduizend gulden uit zijn computers gestolen; alleen al uit een barak verdwenen diverse Mac's van de tekenafdeling. Ze lopen daar zo naar binnen", concludeert Van der Vossen.

Ook op de Nieuwlanden was een barak de toegang tot het stenen hoofdgebouw. De directeur van de sector Landbouw en milieu, ir A.G. Olde Daalhuis, verzucht: Als er genoeg middelen zouden zijn, hadden wij goeie gebouwen gehad".

Hij komt net uit een overleg naar aanleiding van de recente inbraak en schat dat zijn medewerkers, en in het bijzonder de wetenschappers, weer drie tot vier dagen niet op hun pc aan de slag kunnen. En dat terwijl alles net weer op orde was na de inbraak van half december". Dergelijke schade wordt eigenlijk nooit berekend op de LUW. Met de afdeling Gebouwen en terreinen en bureau Veiligheid en milieuhygiene (BVM) zijn nu afspraken gemaakt om herhaling te voorkomen. Wat die preventieve maatregelen zijn wil Daalhuis niet kwijt.

Echter, net voor het weekeinde was er een kleine happening bij het college van bestuur. Daar tilde het tijdelijk hoofd van BVM, G. van Scherrenburg, wel een tipje op van de sluier die rust op de wapens die de Landbouwuniversiteit tegen de georganiseerde misdaad gaat inzetten.

Infrarood

Voordat het zover was overhandigde het hoofd Personeelszaken drs J.E. van Kamp tweehonderd gulden aan collegevoorzitter dr ir M.P.M. Vos. Dat bedrag is via de politie door een berouwvolle gelegenheidsdief aan de universiteit teruggeven als schadevergoeding voor een gebroken ruit. Een jaar geleden drukte deze kruimelcrimineel een computer achterover uit een gebouw aan de Lawickse Allee. Ook die is inmiddels retour. Volgens de politie handelt het hier om een student die af en toe het spoor bijster is".

Bij deze gelegenheid liet Van Scherrenburg ook videofoto's zien die in de Banaan, de nieuwbouw van het complex Botanisch Centrum, op 30 december om 4.24 uur zijn gemaakt. Te zien was een alternatief gestrafte en bekende van de politie die van de camera's wist. Bij zijn inbraak maakte hij dertig gulden buit en richtte en passant voor tienduizend gulden schade aan. De politie heeft begin deze week de verdachte aangehouden. Pogingen tot inbraak bij het centrum voor Milieustudies en het WUB zijn waarschijnlijk ook op het conto van deze recidivist te schrijven.

Tweehonderd gulden retour, een diehard opnieuw gepakt en Daalhuis weet te vertellen dat, door een oplettende moeder, een computer naar de Landbouwuniversiteit terugkeerde. Het apparaat stond bij haar zoon op de kamer. Die had een te vaag verhaal over de herkomst. Toevallig hoorde die pc ook op de Nieuwlanden thuis.

Nu is de vangst van kleine boefjes aardig. Maar een ander ding zijn de bakken met geld die drs J. van Schuilenburg (hoofd Financiele en economische zaken, red.) naar de vakgroepen brengt om op grote schaal computers of -onderdelen te vervangen", verklaarde Van Scherrenburg tegenover LUW-baas Vos tijdens de kleine pershappening.

De maat is vol. De chef van Van Scherrenburg, Van Kamp, wil een cultuuromslag, een betrekkelijk vage formulering voor een heel concreet probleem. Van Scherrenburg legt uit: Zo'n twaalf grotere LUW-gebouwen worden voorzien van infrarood-installaties. En dat wordt in de komende twee maanden gedaan", klinkt het vastberaden. Dat kost een slordige 150 duizend gulden.

Die infrarood-installaties signaleren ongenode gasten waarna een stil alarm naar de surveillancedienst van de Nederlandse Veiligingsdienst gaat. Deze is sinds november actief voor enkele tientallen bedrijven in Wageningen, waaronder de LUW. Drie minuten na de stille melding zijn de surveillanten ter plekke en ze roepen eventueel de hulp van de politie in.

De infrarood-installaties zijn een volgende stap in de wapenwedloop die de LUW met het dievengilde is aangegaan. Op de vakgroep Bodemkunde en Geologie heeft ing A.G. Jongman nu enige maanden ervaring met deze bewaking. Het gebouw van de vakgroep, dat met de sectorbureau Plantaardige Produktie wordt gedeeld, is nu infrarood. Overdag is het gebouw voor iedereen toegankelijk. Tussen 18.00 en 20.00 uur is het gebouw alleen met een elektronisch pasje te betreden, daarna is aanwezigheid taboe en wordt het infraroodsysteem vanzelf ingeschakeld.

Miljoen

Jongman: Vorig jaar verdween hier nog voor 250 duizend gulden aan hoogwaardige apparatuur. Nu hebben we geen inbraken meer gehad. Maar op ons verzoek om ook ons andere gebouw, Duivendaal 10, infrarood te maken werd door Gebouwen en Terreinen geantwoord dat we dat zelf moeten bekostigen. Vandaag hoorde ik dat die brief telefonisch onderschept is. Voorlopig moeten we in dat gebouw met tralies op de begane grond tevreden zijn."

Jongman was vorig jaar in het WUB, en nu nog steeds, een fel kritikaster van de gang van zaken. Wat hem betreft mogen er koppen rollen. Want een paar jaar geleden had hij ook al om een infrarood-installatie gevraagd maar niet gekregen. Stickers kon hij plakken om zo de eigendommen te merken. LUW-beveiligingsdeskundige Van Scherrenburg herhaalt zijn stelling dat de professionele dieven het westen van het land verruild hebben voor de oostelijke delen. De beveiliging is in de Randstad effectiever.

Maar deze constatering uitte hij twee jaar geleden toch ook al? Toen schreef het WUB over de massale diefstallen van groeilampen die inmiddels door plaatsing van slagbomen en hekken sterk is afgenomen. Van Scherrenburg: Het is inderdaad de hoogste tijd. Het college van bestuur is onderhand overtuigd van de noodzaak van extra maatregelen. Maar het blijft een kosten-baten afweging." Jongman kan hier niet tegen: Komen ze dan pas in actie als er een miljoen gulden schade is?"

Alle maatregelen die tot nu toe zijn uitgevoerd, zoals vorig jaar het op grote schaal controleren en verbeteren van het hang- en sluitwerk, moeten ertoe leiden dat het professionele dievengilde ontmoedigd wordt.

En het LUW-personeel moet alerter worden, want de surveillancedienst mag dan de grote kraken over het hoofd gezien hebben, nog steeds maakt ook de gelegenheid de dief. Er zijn dan ook diverse malen beheerders 's nachts gewekt en opgehaald om openstaande ramen en deuren te sluiten. Misschien is deze waakzaamheid onderdeel van de cultuuromslag die Van Kamp wil en die de wind uit de zeilen van de georganiseerde computercriminelen moet nemen.