Nieuws - 27 november 2014

Landbouw heeft goede bodem nodig

tekst:
Rob Ramaker

De landbouw van de toekomst is intensief maar met aandacht voor een goed functionerende bodem. Dat zegt bodemonderzoeker Wim van der Putten vandaag in Resource.

De landbouw zou hiermee een ‘derde weg’ inslaan die de voordelen van gangbare en biologische landbouw combineert. Zo’n samenwerking is volgens Van der Putten productiever dan de huidige botsingen tussen beide benaderingen. Een goede landbouwbodem heeft een mooie structuur, onderdrukt plantenziektes en levert veel nutriënten aan gewassen. Het is een lastig een bodem zo ver te krijgen precies dat te doen, zegt Van der Putten, maar bodemkundigen hebben inmiddels zoveel kennis opgedaan dat ze klaar zijn voor deze stap.

Van der Putten die, naast afdelingshoofd bij het NIOO-KNAW, buitengewoon hoogleraar Functionele biodiversiteit is aan Wageningen Universiteit, doet zijn uitspraken bij het uitkomen van een groot overzichtsartikel in Nature. Hierin geeft hij een overzicht van de enorme rijkdom aan leven in bodem, van bacteriën naar schimmels en wormen. Tegelijkertijd signaleert Van der Putten dat het bodemleven onder druk staat door klimaatverandering, oprukkende steden en het grondgebruik door de landbouw.

Het hele interview lees je in Resource nummer 8 die je nu overal uit de bakken kunt pakken.