Nieuws - 25 mei 2012

Kruidkoek op zonnestralen

Een cake bakken op Hollandse zon? Een kwestie van een beetje geduld, liet Wageninger Ies Bos vanmiddag zien op de trappen van Forum.

IMG_1298.JPG
Alles wat daarvoor nodig is, zijn een Cookit, een bakblik met cakbeslag, een uurtje of vier tijd en veel zon. Maar dan heb je ook wat. Met onvervalst zonlicht gebakken kruidcake. Bos trok er veel bekijks mee. Studenten en medewerkers lieten zich de cake goed smaken.
Donateurs 
Bos is penningmeester van de stichting KoZon, wat staat voor Koken met de Zon. De Wageningse stichting is al ruim tien jaar bezig het koken op zonlicht te promoten in ontwikkelingslanden. Met de actie voor Forum wil KoZon nieuwe donateurs winnen voor dit fenomeen. 'Dit gebouw vraagt als het ware om een demonstratie, met zo'n entree op het zuiden', vindt de gepensioneerde plantenveredelaar uit. Het is er in de volle zon en uit de wind inderdaad bloedheet.
Broeikaseffect 
De Cookit is in feite niet meer dan een opvouwbare kartonnen doos die van binnen is bekleed met aluminiumfolie. De doos is zo gevouwen dat de zonnestralen naar het centrum van de doos reflecteren. In dat centrum staat het cakeblik, afgedekt met een hittebestendige plastic tas. Die tas is wezenlijk. 'De tas houdt infraroodstraling tegen, ongeveer zoals het broeikaseffect, en zorgt zo dat de warmte flink oploopt.' De thermometer in de cake wijst 98 graden Celsius aan.
Aluminiumfolie
KoZon heeft projecten lopen in Tsjaad, Mali en Niger. De stichting levert daarbij kennis en materialen. Met name het aluminium is lokaal moeilijk verkrijgbaar, legt Bos uit. Maar daar is iets op gevonden. Bos: 'We krijgt het gratis van het Deense bedrijf Rockpool, bekend van de isolatiematerialen in de bouw. Wij verschepen het dan weer naar die landen.'
Vrouwen
Koken op zonnewarmte moet volgens Bos het gebruik van brandhout terugdringen en de taken van vrouwen verlichten. Gebruik van hout om op te koken leidt tot ontbossing, bodemerosie en woestijnvorming. Bovendien verhoogt het de uitstoot van CO2. Om hout te verzamelen moeten vrouwen (en kinderen) vaak grote afstanden afleggen.