Nieuws - 28 augustus 2013

Kropff en Breukink herbenoemd met lager salaris

tekst:
Rob Ramaker

Rector Martin Kropff en Tijs Breukink zijn herbenoemd in de Raad van Bestuur van Wageningen UR. Beide bestuurders gaan terug naar Balkenendenorm.

Beide accepteren deze stevige achteruitgang van hun salaris om te voldoen aan de onlangs ingevoerde Wet Normering Topinkomens. Die bepaalt dat bestuurders in de (semi)-publieke sector nog maar 130 procent van een ministersalaris mogen verdienen, de zogenaamde Balkenendenorm. Samen met pensioenopbouw en onkostenvergoeding komt dat neer op een maximumbedrag van 228.599 euro. Voor beide Wageningse bestuurders betekent dat een teruggang van ongeveer 15 procent.

Begin dit jaar riep het ministerie van Onderwijs bestuurders op vrijwillig afstand te nemen van salarissen boven de norm. Enkele ‘grootverdieners’ besloten daarop salaris in te leveren. Wageningen UR valt echter onder het ministerie van Economische Zaken, dat bevestigt een soortgelijk appèl te hebben gedaan. Woordvoerder Simon Vink wil niet ingaan op de reactie die Wageningen UR heeft gegeven op het appèl van de minister. Wel noemt hij het ‘bijzonder’ dat bestuurders op deze manier worden aangesproken op hun salaris. ‘Wij hebben ons altijd aan de wet gehouden en dat doen we nog steeds.’

Bij de (her)benoeming in maart wordt de beloning van de voorzitter, nu nog zo’n 340.000 euro, ook in overeenstemming gebracht met de nieuwe regels. Volgens Vink is het moreel appèl daarom ‘niet meer relevant’.