Nieuws - 25 juli 2002

Krakers

Krakers

De laatste maanden wordt er weer actief gekraakt in Wageningen en omgeving. Al een keer of zeven namen krakers dit jaar leegstaande panden in Wageningen en omgeving in. Zaterdagnacht mislukte een actie op de Stationsstraat.

Een huis kraken betekent vooral lekker goedkoop wonen, zou je denken. Drie bewoners van ??n van de panden legden vorige week op een mooie zomeravond uit dat dat niet is wat hen beweegt. Ze willen niet dat hun naam en de plek waar ze wonen in dit stuk verschijnen. Pjotr (zoals we hem dan maar noemen): "We zijn nog beducht voor acties van de eigenaar van het pand waar we nu in zitten. Verder hebben we het eerder meegemaakt dat jeugdige vandalen alle ramen van een gekraakt pand ingooiden nadat in de krant had gestaan dat het gekraakt was. Omdat we hier nog langer willen blijven, hebben we het liever niet", verklaart hij dit verzoek om anonimiteit.

Pjotr zit met ontbloot bovenlijf buiten op een afgeleefde bank die er uitziet alsof hij al langer buiten staat. Naast hem zit huisgenoot Simone, met blote voeten en een zwarte broek. Op de grond een aangebroken fles rode wijn en de resten van de maaltijd van die avond, die bij gebrek aan keuken buiten werd gekookt. Waarom kraken ze eigenlijk? Simone: "Als je kraakt heb je meer vrijheid. Hier kun je helemaal bepalen met wie je samenwoont. Ik heb trouwens nog nooit op een studentenkamer gewoond. Toen ik een keer op straat stond, was er geen kamer te vinden en nu wil ik niet meer. Daarnaast vind ik het zonde als leegstaande ruimte niet gebruikt wordt." Raymond, die naast de bank op een stoel zit, vindt het ook zonde als een pand leegstaat. "Maar ik vind het vooral prettig om niet zo aan regels vast te zitten zoals in een gewoon studentenhuis", zegt hij. Pjotr omschrijft kraken als een aantrekkelijke manier van leven. "Vooral vanwege de aparte, hechte groep mensen met wie ik samenwoon. Het gaat om de unieke, vredige, lieve atmosfeer waarin we leven." Het steekt Pjotr ook dat je, als je door Nederland fietst, veel lege huizen kunt zien die staan te verrotten.

Maar rechtvaardigt dat het wonen in een ruimte die niet van jou is zonder huur te betalen? Simone geeft hierop een definitie van kraken: "Kraken is wonen in een huis dat niet gebruikt wordt. We betalen dan geen huur maar we onderhouden het pand wel, in ruil voor gebruik." De studenten vertellen over een huis waar ze eerder woonden. Ze hebben het geschilderd en het dak gerepareerd. "Doordat wij er zaten werd 's winters het huis drooggestookt. Door bewoning ga je dus verval tegen", zegt Raymond.

Als ze zelf een huis of ander gebouw bezaten, zou het nooit leeg staan. Simone: "Ik zou altijd zorgen dat iemand van de ruimte gebruik maakte." Ze snapt niet dat iemand meer dan een jaar een gebouw leeg laat staan ook al zal het worden gesloopt. "Met een pand dat gesloopt gaat worden, kun je in de tussentijd veel doen. Het is verder de regel dat je een gebouw ook weer verlaat als blijkt dat de eigenaar echt plannen heeft met het pand."

De drie krakers leggen uit dat een pand nooit zomaar wordt gekraakt. Van een leeg pand wordt eerst gekeken hoe lang het leeg staat en wie de eigenaar is. "Bij het kadaster kun je eenvoudig uitvinden wie het in eigendom heeft. Dat wil je ook weten omdat je contact wilt hebben met de eigenaar om er rustig te kunnen zitten. Met water en elektra, waar we natuurlijk voor betalen", zegt Raymond.

Ondanks de tijd en het werk die ze aan een kraakpand moeten besteden, is hun voornaamste bezigheid hun universitaire studie. Pjotr, die nog maar weer eens een shaggie draait: "Studeren is toch echt wel belangrijk. We trekken ons wat dat betreft aan elkaar op." Voor Simone blijkt het leven in een groep waarin ze zich gelukkig voelt een positief effect te hebben op haar studie. "Ik word depressief in een huis waar iedereen langs elkaar heen leeft", vertelt ze. Raymond vult haar aan: "Als je kraakt, kun je samen leven met mensen waar je van op aan kunt," besluit hij, waarna de mooie zonsondergang even alle aandacht opeist.

Yvonne de Hilster, foto Guy Ackermans