Nieuws - 12 februari 2013

Korthals stopt met ethische cie

Hoogleraar Michiel Korthals stopt als voorzitter van de ethische commissie voor sociaal-wetenschappelijk onderzoek (SEC). Hij is teleurgesteld over het gebrek aan steun.

Michiel-Korthals.jpg
'Ik heb mijn best gedaan, maar het is geen succes geworden. Nu mag iemand anders het gaan doen', vat Korthals de reden voor zijn aftreden samen. Korthals is al sinds 2009 bezig handen en voeten te geven aan verplichte ethische toetsing van sociaal-wetenschappelijk onderzoek binnen Wageningen UR. Die commissie (SEC) kwam er twee jaar geleden. De toetsing is evenwel vrijwillig. Tot frustratie van Korthals, zoals hij onlangs in een verhaal in Resource duidelijk maakte.
Frustrerend
'Dat interview was voor mij ook het moment om nog eens goed na te denken over het feit of ik met de SEC nog wel het verschil kon maken. Mijn conclusie is: ik heb het geprobeerd, maar het is wel goed geweest. Ik heb nog ruim een jaar te gaan tot aan mijn pensionering. Ik wil die tijd aan iets anders gaan besteden. Korthals erkent dat hij vooral teleurgesteld is over het vrijblijvende karakter van de toetsing.  'Dat is frustrerend. Ik krijg op dit moment maar eens de twee weken een aanvraag binnen.'
Opvolger
Korthals schreef onlangs een rapport over de eerste twee jaar SEC. Dit jaar moet het project worden geĆ«valueerd, maar daar wil hij niet op wachten. 'Ik heb er niet zoveel vertrouwen in dat er veel energie gestoken wordt in een goede evaluatie.' Korthals treedt eind deze maand af. Wie Korthals opvolgt, is nog niet bekend. SSG-directeur Laan van Staalduinen heeft volgens Korthals voorgestelt dat zijn opvolger als leerstoelhouder dat moet gaan doen.