Nieuws - 1 september 2009

Koppen snellen

'Resource zoekt creatieve talenten', zie ik boven een klein bericht staan. De universiteit barst van de creatieve talenten, is mijn eerste gedachte. Maar nieuwsgierig lees ik verder. Zo werkt dat namelijk bij mij: ik begin met koppensnellen. Pas als een kop me grijpt, lees ik de rest.

Copy_of_5-Boersma-raster_4.jpg
Deze kop pakt me dus meteen. Bovendien is het maar een kort stukje, dus ik lees het helemaal. Há, er wordt een prikkelende columnist gevraagd. Nu krijgt de tekst me pas echt te pakken. Ze zijn op zoek naar mij! Schrijven is mijn ding. Naast mijn werk als analiste bij Toxicologie, ben ik schrijfster van thrillers, korte verhalen en columns. In de wetenschap moeten alle details juist zijn; er is geen ruimte voor dichterlijke vrijheden. Tijdens het schrijven laat ik juist mijn fantasie stromen,  liefst met details die kloppen. Soms blijf ik experimenten uitvoeren, alleen maar om het ultieme bewijs te leveren. Bij mijn verhalen kan ik die bewijzen gewoon uit mijn duim zuigen. De afwisseling is prettig. Het zijn allebei creatieve beroepen. Geen  van beide wil ik missen. Juist daarom is de combinatie van schrijven en de wetenschap het summum.
Hoofdredacteur Gaby van Caulil blijkt hoog in te zetten. Hij zoekt ´een columnist die goed op de hoogte is, met een stijl die kritisch is, prikkelend en/of met humor'.  Als voorbeeld noemt hij een columnist van naam en ik krijg het benauwd. Of ik dat zou willen, vraagt hij. Natuurlijk wíl ik dat! Wie niet.
Gelukkig ben ik ambitieus en houd ik wel van een uitdaging. Dus sta ik nu zomaar met mijn kop in Resource. Ik hoop dat ik prikkelend genoeg ben, kritiek kan verdragen en mijn gevoel voor humor behoud. En natuurlijk dat deze nieuwe kop u bevalt, zodat het koppensnellen niet te letterlijk wordt genomen./ Marelle Boersma