Nieuws - 19 april 2012

Koningshuis of republiek?

Stelling: Dat overdreven gedoe op Koninginnedag heeft lang genoeg geduurd. Leve de republiek!

26-JenM-wit-BdG-8196.jpg
Marlies: Steeds weer opnieuw keren mensen zich tegen het koningshuis, om de voornaamste reden dat het ondemocratisch is en veel geld zou kosten. Ten eerste, dat ‘veel geld' valt wel mee. Het Nederlandse bedrijfsleven heeft er juist veel voordeel van. En er zitten meer voordelen aan. Alleen al het feit dat ons staatshoofd politiek neutraal is, is een voordeel op zich, zeker in deze tijd van polarisering. Ik denk dat we een staatshoofd dat eenheid en verbondenheid uitstraalt goed kunnen gebruiken, ook in onze relaties met het buitenland. Daarnaast, op nog meer politieke poppenkast door middel van presidentsverkiezingen, die trouwens ook een hoop geld kosten, zit ik niet te wachten. Politieke invloed heeft de koningin niet, dus wat democratie betreft zie ik het probleem niet.
Reactie Jillis: Het koninklijk huis heeft wel degelijk invloed, bijvoorbeeld in de Raad van State waar Willem-Alexander en Maxima in zitten (ook al hebben ze geen formeel stemrecht). Verder wordt de formateur van een kabinet door de koningin benoemd. En tja, de eenheid en verbondenheid zie ik ook niet zo, aangezien veel mensen helemaal geen monarchie willen. Stoppen met deze middeleeuwse structuur a.u.b!
Jillis: Het koningshuis is niet van deze tijd. Een dergelijk ondemocratisch instituut dat zoveel macht heeft, is niet bevorderlijk voor een democratie die zo transparant mogelijk wil zijn. Uiteraard hebben we aan Beatrix ditmaal een redelijk functionerend staatshoofd. Echter, de geschiedenis wijst uit dat we vaak genoeg minder geluk hebben gehad en er ook compleet labiele figuren die positie hebben bekleed. Verder is het nogal eng wat er met je gebeurt als je een waxinelichthouder naar de koets gooit of ineens hard schreeuwt op de Dam tijdens Dodenherdenking. Relatief onschuldige vergrijpen, maar zodra het koningshuis erbij betrokken is, worden de gevolgen nogal ingrijpend. Een republiek kost dan wel meer geld, maar dan hebben we wel meer controle over wie er aan de macht is. En de president kan worden weggestuurd. Zeker met het oog op het aanstaande staatshoofd mag er wat mij betreft haast gemaakt worden met het invoeren van de republiek.
Reactie Marlies: ‘Zoveel macht' is onzin, de politieke invloed van de koningin is vrijwel nul. Dat relatief onschuldige vergrijpen jegens de koningin zwaarder worden bestraft lijkt me logisch (wat heeft dat trouwens met de hele discussie te maken?), ze loopt nou eenmaal meer risico's in het openbaar. Overigens vind ik wel dat het mogelijk zou moeten zijn om een echt slecht functionerende koning(in) af te zetten.