Student - 31 augustus 2010

Koning van de onderwereld

Dino S. is opgepakt! Ik kende hem nog niet, maar er gebeurt tenminste iets in de Nederlandse onderwereld.

Iedereen die wel eens een mafia-film heeft gezien weet dat de georganiseerde misdaad eindeloos fascinerend kan zijn. De herencultuur van de familie en de dons, het leiden van een syndicaat als een bedrijf, niets schuwen om je doel te bereiken. Hoewel sterk geromantiseerd, dat kapitalisme op steroiden lijkt allemaal even prachtig.  Dino S. begon als klein boefje in een straatbende. Hij leerde vechten en werd een bekende freefighter. Hij verdiende zijn geld als portier en als muscle voor de onderwereld. In de nor kwam hij in contact met zware jongens uit de georganiseerde misdaad. Vanaf dat moment groeide hij in de strikte hiĆ«rarchie van de onderwereld. Volgens Willem Endstra zat Dino S. achter de afpersingen, niet Willem Holleeder. Endstra zei: 'Dino is dus gewoon de koning van de onderwereld.'
Er zijn twee dingen die me fascineren aan dit bericht. Hoewel het een grote misdadiger betreft, kan ik een gevoel van respect niet onderdrukken. De man is uitgegroeid van straatboefje tot baas van de onderwereld. Dat is de penozeversie van de Amerikaanse droom.
Ten tweede ben ik blij dat er eindelijk eens wordt gerept over de Nederlandse onderwereld. Je hoort er nooit iets van. Aan zo'n beetje elke grote Amerikaanse boef is al een Hollywoodfilm gewijd. Blijkbaar doen Nederlanders dan toch aan georganiseerde misdaad en zijn we, als volk, daar niet te laf of te dom voor.
Natuurlijk worden mensen geterroriseerd en afgeperst. Natuurlijk worden links en rechts onschuldige levens beĆ«indigd. Natuurlijk heeft Dino S. een kroegbezoeker zo kapotgeslagen dat hij aan zijn verwondingen overleed. Ik weet dat het onterecht is, maar toch krijg vanaf vandaag ik het gevoel dat Nederland, mijn land, een beetje meetelt op het wereldtoneel.