Nieuws - 15 november 2001

Komkommerplukrobot rijp voor bedrijfsleven

Komkommerplukrobot rijp voor bedrijfsleven

Hij werkt, de komkommerplukrobot van het IMAG. In kasproeven weet hij tot 95 procent van de rijpe komkommers te ontdekken en zo'n tachtig tot negentig procent daadwerkelijk te plukken. "Een hoopvol resultaat", vinden programmaleider dr Jan Bontsema en onderzoeker dr Eldert van Henten.

De plukrobot ontdekt de komkommers met een nabij-infraroodcamera tussen de stengels en bladeren. De camera 'ziet' vooral water, en omdat komkommers duidelijk meer water bevatten dan bladeren of stengels, herkent hij ze. Op basis van het berekende volume beslist de robot of de komkommer plukrijp is.

Om bij de komkommer te komen, moet de robot de diepte en daarmee de afstand schatten. Door twee opnamen vlak naast elkaar te maken, kan hij de makkelijkste manier berekenen om zijn robotarm bij de komkommer te krijgen. Doordat die arm zeven draaipunten heeft, kan hij zich in allerlei bochten wringen. De robot heeft alleen moeite met kromme stelen en bladeren of stengels die voor de steel hangen.

De 'robothand' pakt vervolgens de komkommer. Met een zuignap pakt de robot de vrucht; de bovenkant van de hand komt precies uit bij het steeltje. Dat brandt hij door, waarmee hij tegelijk zorgt voor desinfectie van de wond, net als chirurgen doen bij operaties. Tenslotte draait de arm de geoogste komkommer horizontaal en legt hem in een bak.

De robot werkt alleen bij een speciale manier van telen, het zogenoemde hogedraadsysteem. Bij de traditionele teelt vormen komkommerplanten een soort oerwoud, maar bij het hogedraadsysteem bestaan de planten allemaal uit ??n lange stengel. Die hangen overzichtelijk evenwijdig aan elkaar aan een hoge draad in de kas.

Dit vrij nieuwe teeltsysteem is een tijdje populair geweest onder telers, omdat het een hoge opbrengst en een goede kwaliteit komkommers leverde. Het kostte echter veel werk, vooral het steeds verwijderen van oude bladeren. De robot kan dit nadeel ondervangen. Na automatisch komkommers plukken moet automatisch bladplukken dan ook de volgende stap in het onderzoek zijn.

IMAG zet de plukrobot niet zelf in de markt, maar zoekt daarvoor contact met machinefabrikanten. Van Henten: "We zijn bedrijven al een paar jaar aan het warm maken en zijn daarbij op een hoop scepsis gestuit, maar nu we hebben aangetoond dat het werkt, zien we de belangstelling groeien, ook bij tuinders." | M.Hg.

Cupid, de Cucumber Picking Device van IMAG, in actie. | foto G.A.