Nieuws - 19 oktober 2006

Knallen in de Gezondheidsbattle

‘Twee miljoen meisjes lopen het risico aan deze praktijk te worden onderworpen’, leest Anne Esther Varwijk hardop. Voor haar ligt een A4-tje: case 2, vrouwenbesnijdenis, een opdracht van de derde editie van de Gezondheidsbattle.

Anne Esther, derdejaars student Gezondheid en maatschappij van Wageningen Universiteit doet met drie studiegenoten mee aan de Gezondheidsbattle, een wedstrijd waarbij studententeams uit heel Nederland creatieve oplossingen verzinnen voor gezondheidsproblemen in ontwikkelingslanden. Met studiegenoten Fieke Franken, Marlinde Boer en Wilma Bol vormt ze team Rayo del Sol.
Ze overleefden de eerste ronde, eind september. Onder de beste dertig teams die een tweede case kregen, zijn er zes uit Wageningen. Woensdag 11 oktober begon Rayo del Sol tussen de colleges door met de tweede case: in het verzonnen land Botalpa constateren artsen in kleine, besloten gemeenschappen een sterk bijgeloof en een groot gebrek aan informatie over ziekten door vrouwenbesnijdenis. Een lokale NGO zoekt een plan om de lokale bevolking beter te informeren over vrouwenbesnijdenis.
Na een uur praten is de oplossing nog ver weg. De studentes besluiten informatie te gaan zoeken in de bieb, op internet en bij hulporganisaties. Veel tijd daarvoor hebben ze niet. ‘Het is knallen’, zegt Marlinde. Zondag moet de opdracht af zijn en maandag wacht alweer een nieuwe case, over gezondheid en voeding.
Het team dat de vier cases het beste uitwerkt, wint een reis naar Ghana en Burkina Faso waar ze gezondheidsprojecten zullen bezoeken. De studentes van Rayo del Sol denken een goede kans te maken door hun brede opleiding. Fieke: ‘Een studie geneeskunde is beperkter. Wij leren bijvoorbeeld ook om te gaan met politiek-economische aspecten.’
Het winnende team wordt 17 november bekendgemaakt.