Nieuws - 30 oktober 2019

Klimaattop Chili afgelast—Sail to the COP vaart door

tekst:
Luuk Zegers

Door recente onrust in Chili gaat de klimaattop in dat land niet door. Het nieuws komt ‘als een klap aan’ bij de zeilers van Sail to the COP. Zij zijn per boot onderweg naar de klimaattop om aandacht te vragen voor de klimaatimpact van vliegen.

© Aldo Allessie

De klimaattop, die van 2 tot 13 december zou plaatsvinden, is afgeblazen door de Chileense president vanwege de protesten van de laatste weken. Bij deze protesten, gericht tegen het beleid van president Piñera, zijn zeker vijftien mensen om het leven gekomen, zo schrijft de NOS.

‘Het nieuws is als een klap aangekomen,’ zeggen de Sail to the COP’ers in een reactie. ‘Het is bizar om zo intens met een plan bezig te zijn dat ineens uit elkaar valt.’ Momenteel zeilen ze tussen de eilanden van Kaapverdië.

Doordat de klimaattop niet doorgaat, is er nu veel onduidelijkheid bij de jonge zeilers. ‘De komende dagen gaan we uitzoeken wat we precies gaan doen als we eenmaal aan land zijn. We zijn ervan overtuigd dat er heel veel mensen geschokt zijn door dit nieuws en hopen dat er een alternatieve klimaattop georganiseerd wordt of een ander platform waar we onze stem kunnen laten horen.’ De zeilers -waaronder WUR-studenten en alumni- blijven strijdvaardig. ‘Ons doel blijft hetzelfde: aandacht vragen voor reizen met een verminderde CO2-footprint.’

Lees meer